30 March 2012

Aloo gobi sa indijskim paprikašem od gljiva


Sastojci za aloo gobi:
3 manja krompira (izrezan na kockice)
1/2 glavice karfiola
1 bijeli lukac, sitno nasjeckan
3 cesna cesnjaka, sitno nasjeckani
1 chili papricica (ociscena od sjemenki)
500 ml vode
2 kasike paradajz sosa
dobar snop svjezeg korijandera, isjeckanog
1 kasika maslinovog ulja
Zacini:
1 kasicica djumbira
1 1/2 kasicica turmerica
1 kasicica garam masala
1 kasicica morske soli


Priprema:
1. Staviti krompir i karfiol u kljucalu vodu na par minuta.
2. U medjuvremenu, u tavi zagrijati maslinovo ulje, dinstati lukac, casnjak, djumbir i chili papricicu par minuta. Potom dodati turmeric i korijander i dinstati narednih 2 minute (slike 1. i 2.).
3. Dodati krompir, karfiol, paradajz sos i vodu (slika 3.). Sve dobro pomijesati kutlacom i kuhati sve skupa 20-ak minuta dok krompir i karfiol na omeksaju (slika 4.). Dodati sol.

4. Dodati garam masala zacin pred kraj.
5. Posluziti sa indijskim paprikasem od gljiva uz kvinou (moze i riza ili kuskus).





Sastojci za indijski paprikas od gljiva:
3 isjeckana paradajza
200 g gljiva, sjeckanih
1 bijeli lukac, sitno nasjeckan
2 cesna cesnjaka, sitno nasjeckana
1 kasika maslinovog ulja
snop isjeckanog korijandera
1 chili papricica (ociscena od sjemenki)
230 ml vode
Zacini:
1 1/2 kasicica turmerica
1 kasicica garam masala
1 kasicica morske soli


Priprema:
1. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati lukac i dinstati ga par minuta. Dodati cesnjak, chili i korijander (slike 1. i 2.). Dinstati par minuta.
2. Dodati turmeric, paradajz, gljive, krompir i vodu (slika 3.).

3. Sve skupa dinstati jedno 30-ak minuta, povremeno mjesajuci sve dok povrce ne omeksa i voda ispari (slika 4.).
4. Dodati garam masala zacin na kraju i posluziti uz kvinou (moze i riza ili kuskus).


Kvinou pripremiti po uputama sa pakovanja (na 2 solje vode ide 1 solja kvinoe).




Savjet:
Humus dodje kao odlican prilog uz ovaj indijski rucak.


--
ae!

29 March 2012

Gospodin pasulj

Kad mi se zuri i nemam vremena da spremam komplikovane stvari uvijek se opredijelim za neku corbu koja se sama kuha! =) A gospodin pasulj je jedan od tih samostalnih gospodina..


Sastojci:
3 solje pasulja
2 mrkve/sargarepe
1 bijeli lukac
Celer
Zacini: Morska sol, papar, suhi bosiljak, suhi persun, ruzmarin, lovorov list


Priprema:
1. Pasulj potopiti u vodu i ostaviti preko noci.
2. Vecu zdjelu napuniti vodom do pola i ubaciti pasulj, mrkvu, lukac i celer (voda treba pokrivati sastojke). Kuhati jedno 40-ak minuta (gotovo je kad je pasulj mekan). Dodati vode tokom kuhanja ako vidite da se smanjila kolicina.
3. Zaciniti po zelji. Pred kraj dodati lovorov list.


--
ae!

Krema od datulja/urmi // Date jam

(scroll down for English)



Sastojci:
250 g datulja (ociscenih od kospica)
cca 100 ml mlake vode (toliko da pokrije dno manje serpice)

Priprema:
1. U manju serpicu uliti vodu i dodati urme te kuhati do kljucanja. Nakon kljucanja kuhati jos jedno 2-3 minute.
2. Maknuti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi.
3. Kada se smjesa ohladi, elektricnom sjeckalicom razmutiti dok se ne dobije gusta, glatka krema.



Savjet:
U ovu kremu ne ide nikakav secer ni med jer su urme dovoljno slatke same za sebe. Kremu mozete staviti u teglicu i koristiti je po potrebi za pravljenje kolaca ili jednostavno na tostu kao pekmez ili jos bolje na palacinkama! Umjesto urmi moze se koristiti bilo koje suseno voce. Gustina kreme se moze prilagoditi prema individualnom ukusu tako sto se za tecniju kremu doda vise vode, a za guscu kremu manje.



~~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~~

Date jam

Ingredients:
250 g pitted dates
100 ml water

Preparation:
1. In a saucepan put water and dates and cook for 5 minuter after the water boils. Leave to cool down.
2. If you're a sweet tooth you can add honey or maple syrup but dates are sweet enough for itself so I didn't add any.
3. In a food processor blend the dates until you get nice smooth jam-type cream.


Note: There is no sugar or honey added to this jam because the dates are sweet enough. Keep it in a jar and if not used often it can last in a fridge for a long period of time. Use it for cake fillings, as a spread over toast or in crepes. You can also adjust how thick it is by adding more or less water to it.  You can make this kind of jam with dry figs or dry plums.


--
ae!

27 March 2012

Ječmena čorba sa povrćem


Sastojci:
1 1/2 solja jecma
Povrce - bilo koje koje nadjete u frizideru: cvekla, mrkva, celer, krompir, boranija/mahune, lukac..
Zacini - morska sol, papar, suvi bosiljak, suvi persun


Priprema:
1. Uliti vodu do pola velike zdjele. Povrce oprati, oguliti i nasjeckati na kockice. Zaciniti po zelji.
2. Jecam skuvati posebno u drugoj ciniji. Staviti vode da bude 1-2 cm iznad jecma. Za vrijeme kuhanja dodati vode po potrebi.
3. Nakon sto se povrce i jecam skuvaju, jecam ocijediti i ubaciti u corbu.


--
ae!

26 March 2012

Čorba od crvenog sočiva/leće

Sastojci:
1 vrecica crvenog sociva
1 mrkva
pola glavice bijelog luka
Celer
Zacini (morska sol, papar, bosiljak, lovorov list)

Priprema:
1. Vrecicu sociva istresti u posudu s vodom (voda treba da bude 3x vise). Povrce oprati i oguliti te ga dodati u posudu sa socivom.
2. Dodati zacine i kuhati jedno 40-45 minuta. Po potrebi dodati vode tokom kuhanja (meni je ispala gusta). Lovorov list dodati 15-ak minuta prije kraja (ja sam ga prije sluzenja izvadila).


Savjet:
Corba se izvrsno slaze sa empanadama.



--
ae!

Putar od kikirikija


Sastojci:
2 solje oljustenih neslanih kikirikija
2 kasike ulja (kikirijevog ako je moguce, ali ja sam stavila maslinovo)
1 kasicica morske soli
Malo vode

Priprema:
1. U blenderu samljeti kikirikij i dodati sol i ulje. Dodavati kasiku po kasiku vode da se dobije glatka smjesa. Ne znam tocno koliko sam vode dodala, otprilike 7-8 supenih kasika vode. Ako zelite da se osjete komadici kikirikija onda krace mljeti kikirikij.

--
ae!

Posne lazanje


Sastojci:2 tikvice
1 patlidzan
2 paradajza
Malo spinata (odokativno sam stavila da se pokrije jedan red)
450 g tofu-a
220 g paradajz sosa
Kore za lazanje
Persin
Morska sol i papar
Oregano


Priprema:
1. Tofu ocijediti, zgnjeciti ga sa vilicom i dodati u njega sjeckani persin. Staviti sa strane.
2. Povrce oprati. Patlidzan i tikvice narezati na kriske, posoliti i ostaviti sa strane. Paradajz odrezati na kolutice, posoliti i ostaviti sa strane.
3. U vatrostalnu posudu slagati sastojke. Nije potrebno stavljati ulje na dno. Slagala sam na sljedeci nacin: dno pokriti korom za lazanje, na to staviti paradajz sos, pa tofu, pa spinat, pa tikvice, pa kore za lazanje, pa tofu, pa patlidzan, pa tikvice, pa ostatak paradajz sosa, pa kore za lazanje, pa paradajz na kolutice, tikvice i patlidzan na vrhu. Izmedju svakog reda dodati zacine (sol i papar sam dodavala prije svake kore za lazanje, a malo oregana izmedju svakog reda sastojaka). Naravno slagati se moze bilo kojim redom koji vama najbolje odgovara.


4. Zagrijati pecnicu na 350 F i peci sat vremena.


Savjet:
Za ove posne lazanje mozete staviti bilo koje povrce (gljive, karfiol, brokole..) i nema potrebe za kuhanjem/dinstanjem povrca prije pecenja. Lazanje se dovoljno dugo peku da povrce nikako ne moze ostati sirovo.


--
ae!

Kokosov rolat

Sastojci:

Bijela fila:
100 g putra (ja sam stavila malo manje od jednog sticka)
200 g secera u prahu (1 3/4 cupa)
250 g kokosa (3 1/3 cupa)

Tamna fila:
600 g mljevenog keksa (ja sam koristila graham kekse)
150 g secera u prahu (1 1/3 cupa)
4 kasike kakaoa
50 g kokosa (2/3 cupa)
100 g putra (1 stick)
1/4 solje vode


Priprema:
1. Za bijelu smjesu pomijesati putar, secer i kokos i ostaviti sa strane (lijevo na slici 1.).
2. Za tamnu smjesu pomijesati sve sastojke. Mjesati rukom dok se sve ne sjedini (desno na slici 1.). Dodavati vode po potrebi, kasiku po kasiku. Svaki dio razvaljati izmedju dva pek papira. Donji papir posuti kokosom da se ne lijepi pa onda rastanjiti smjesu valjkom.

3. Isto napraviti i sa bijelim dijelom.
4. Prebaciti bijelu smjesu na tamnu i pritisnuti prstima da se zaljepe jedan za drugi. Razvaljati valjkom (slika 2.) i urolati pomocu pek papira u rolat (slika 3.).
5. Staviti u frizider da odstoji par sati (ili preko noci).
6. Rezati na tanke kriske (slika 4.)

Savjet:
Od ove kolicine smjese se mogu napraviti i 2 manja rolata. Kad se smjese sjedine razdvojiti ih na dva dijela i srolati dva rolata.

--
ae!

23 March 2012

Empanade sa povrćem

Na recept sam naisla kod maslinke, malo sam ga doduse izmjenila, ali zahvaljujem na ideji! =)

Sastojci za tijesto:
3 solje integralnog brasna
1 solja bijelog brasna
50 ml maslinovog ulja
250 ml vode
1 zlicica morske soli
1/2 zlicice sode bikarbone

Sastojci za filu:
1 glavica bijelog luka (ja nisam imala pa sam stavila crveni)
250 g gljiva (toliko sam imala u frizideru, ali moze i vise)
1 mrkva
1 jalapeno papricica
1 zlicica morske soli
Oregano i maslinovo ulje


Priprema tijesta:
1. U posudu staviti obe vrste brasna, sol, sodu bikarbonu i sve dobro promjesati.
2. Dodati maslinovo ulje i postepeno ulijevati vodu dok se sve ne sjedini.
3. Smjesu pokriti krpom i ostaviti ga sa strane pola sata (slika 1.).

Priprema file:1. Isjeci lukac na rebarca, mrkvu i ljutu papricicu na sitno, a gljive na rezance.
2. U vrucu tavu usuti malo maslinovog ulja. Kad se ulje ugrije dodati posoljen sjeckan lukac (slika 2.). Dodati ljutu papricicu, potom mrkvu (slika 3.). Kad sve omeksa dodati gljive (slika 4.).
3. Zaciniti po zelji i dinstati dok sva tekucina ne ispari.
4. Dodati oregana i ostaviti filu da se prohladi.

Priprema empanada:1. Tijesto razvuci valjkom i praviti krugove (ja sam ih pravila sa casom pa krugovi nisu bili preveliki, a upotrebila sam i kalupe za tart).
2. U sredinu svakog kruga staviti malo file i tijesto preklopiti. Na rubove sam stavila malo vode da se bolje spoje i viljuskom utisnula krajeve. Premazati ih maslinovim uljem. Tijesto u tart-kalupu sam stiskala na unutra i pekla zasebno.
3. "skoljke" poredati na pleh oblozen pek papirom i peci ih na 390 F 30-ak minuta.



--
ae!

22 March 2012

Pita od jabuka, borovnica i višanja


Sastojci za tijesto:
2 1/2 salice brasna
1/4 salice vode
1 stick putra (cca 110g)
prstohvat soli

(Napraviti duplu smjesu jer ce vam trebati za trakice i ukrasavanje).

Sastojci za filu:
2 jabuke
1 casa borovnica
1/2 case visnji iz tegle
2 zlice brasna
1/4 case pahuljica od ovasa
1 zlicica cimeta
1/2 zlicice djumbira u prahu
1/3 case javorovog sirupa
Staub secer


Priprema:
1. Jabuke oprati, oguliti i isjeci ih na tanke kriske. U posudu pomjesati kriske jabuka, borovnice i visnje. Dodati i pomijesati ostale sastojke pa ih staviti sa strane da malo odstoje.
2. Za pripremu tijesta pogledati pitu od jabuka.
3. Zagrijati pecnicu na 350 F.
4. Razvaljati tijesto i prebaciti ga u pleh. Slagati filu: ja sam prvo stavila borovnice i visnje pa na vrh jabuke.


5. Peci pola sata na 350 F.
6. Vrh ukrasiti trakicama tijesta u vidu resetke. Dodatno ukrasiti rub listicima i cvijeticima. Visak tijesta stavite u vrecicu i zamrznite za sljedeci put.
7. Posuti staub secerom prije serviranja.


Savjet:
Pitu servirati toplu!


--
ae!

Mini mafini sa borovnicama


Sastojci:
1/2 casa sojinog mlijeka
1/2 zlicica sode bikarbone
1/2 zlicica praska za pecivo
1/2 case smedjeg secera (ili u zamjenu 1/3 javorovog/agave sirupa)
1 casa brasna
1/2 case sjeckanih orasa
1 zlica maslinovog ulja
1 casa smrznutih borovnica (ili bilo kog bobicastog voca)

Piprema:
Slijediti upute od mini mafina i na kraju samo ubaciti borovnice.



Savjet:
U sredinu svakog mini mafina "ubosti" po jednu borovnicu. Odlicno se slazu sa popodnevnim cajem od kantarijona! =)


--
ae!

Čajni kolačići


Sastojci:
1 casa (125 g) orasa
1/2 case (185 g) smedjeg secera
1 stick (250 g) putra sobne temperature
1 1/2 zlicica javorovog sirupa
2 case brasna
15-ak cijelih polovica orasa

Priprema:
1. Zagrijati pecnicu na 350 F.
2. U procesoru izmiksati 1 casu orasa i 1/4 secera. Ostaviti sa strane.
3. U posudi pomijesati putar, ostatak secera i javorov sirup. Mikserom mjesati sastojke dok se ne sjedine. Smanjiti brzinu I postepeno dodavati brasno. Ubaciti izmiksane orase sa secerom (korak 2.).
4. Rukama oblikovati loptice, velicine 2,5 cm. Staviti pek papir na pleh i redati loptice po pek papiru. Polovice orasa utisnuti u sredinu svake loptice.
5. Peci ih jedno 20-ak minuta dok ne dobiju zlatno smedju boju (paziti da se ne peku vise od 20 minuta, jer vrlo brzo potamne).
6. Ovi kolacici, ako se dobro zatvore, mogu stajati nedelju dana.


Savjet:
Po zelji se kuglice mogu posuti staub secerom prije serviranja uz popodnevni caj.


--
ae!

20 March 2012

Posne sarme


Sastojci:
1 1/2 casa rize
1 tikvica
2 mrkve
1 glavica bijelog luka
2 stabljike celera
Listovi kiselog kupusa
Solja sjeckanih orasa
Saka suhih grozdjica
1/2 case suncokretovih sjemenki
Maslinovo ulje
Zacini: sol, papar, oregano, bosiljak, mirodjija, crvena paprika, ruzmarin

Prilog: 5-6 krumpira isjeckati po duzini, dodati u tavu malo ulja, izdinstati 10-ak kolutica crvenog luka, dodati krumpirice i zacine (sol, papar i mirodjija). Dodati 100 ml vode i prziti jedno 20-ak minuta.

Priprema:
1. Na maslinovom ulju izdinstati lukac, dodati povrce. Uliti 50 ml vode i kuhati dok povrce ne omeksa.
2. Dodati rizu i sve skupa dinstati jedno 10-ak minuta.
3. Isprati listove kiselog kupusa i ocijediti.
4. Stavljati po 1 zlicu smjese u svaki list kupusa i umotati.
5. Na dno posude u kojoj ce se kuhati sarme uliti malo maslinovog ulja i staviti jedan list kupusa. Slagati sarme u posudu, ubaciti ruzimarin izmedju svakog reda sarmi i uliti vode da pokrije sarme.


6. Kuhati jedno 45-50 minuta.




--
ae!

19 March 2012

Izraelski kuskus sa mahunama/boranijom


Sastojci:

1 vrecica (250 g) izraelskog kuskusa
2 paradajza
1 zelena paprika
1 glavica crvenog luka
2 cena cesna
malo gljiva (kolicina po zelji)
boranije/mahuna 'nako odokativno po zelji
Maslinovo ulje
Sol, papar, oregno, bosiljak, mirodjija, persin

Priprema:
1. Nasjeckati i izdinstati cesnjak i luk na malo ulja. Dodati nasjeckanu papriku, paradajz, gljive i boraniju. Ubaciti zacine, poklopiti i ostaviti da se krcka jedno 25 minuta.
2. U medjuvremenu pripremiti izraelski kuskus (po uputama na pakovanju).
3. Kad je povrce gotovo ubaciti 2 zlice kuskusa, a ostatak neka ostane kao prilog.
4. Uz ovo odlicno idu belgijski kupusici i karfiol.







--
ae!

Cvijetni kolačići


Prvo napaviti tart, a onda od ostatka tijesta napraviti kolacice. Kalupom izdubiti tijesto.

Peci na 320 F jedno 10-ak minuta. Gornji kolacic uvaljati u staub secer, a na donji staviti malo pekmeza.

17 March 2012

Tart od malina i kokosa


Sastojci za tijesto:
1 1/2 case brasna
100 g putra
1/4 case javorovog sirupa
(ako treba dodati vode po potrebi)

Sastojci za filu:
3/4 case kokosa (cca 90 g)
2 case malina
1/3 case javorovog sirupa
puna zlicica cimeta
ravna zlicica djumbira u prahu


Priprema:
1. Upute za tijesto pogledati na piti.
2. Pomijesati sastojke za filu (maline izvaditi ranije iz zamrzivaca da se otope) i ostaviti da odstoji 15-ak minuta da se svi sastojci dobro sjedine.
3. Pecnicu zagrijati na 350 F.
4. Tijesto razvuci u tart kalupe (bocnuti tijesto na par mjesta da se ne digne) dodati filu i peci 15-20 minuta.

Savjet:
Ako stavljate tijesto i preko file onda ga mozete premazati umucenim zumanjkom (ili vodom ukoliko postite) i posuti po vrhu kokos.


--
ae!

15 March 2012

Salata od cikle


Sastojci:
Cikla
Sezamove sjemenke (moze i kim, ali ja ga nisam imala)
Maslinovo ulje
Ocat
Sol i papar


Priprema:
1. Oguliti ciklu i staviti je u padelu da se kuha, jedno 30-ak minuta (probati viljuskom-ako viljuska probode ciklu onda je skuhana).
2. Ostaviti sa strane da se ohladi.
3. Kad je dovoljno hladna da je mozete drzati u rukama, oguliti je na kriske.
3. Dodati ostale sastojke po zelji.



Savjet:
Servirati kao prilog uz glavno jelo.

--
ae!

Čorba od leblebija



Sastojci:

2 case suhih leblebija/slanutak
2 krumpira
2 mrkve
Celer
1 kukuruz
2 cesna cesnjaka
1 glavica bijelog luka
Persin
Oregano, paprika, sol, papar, ruzmarin


Priprema:
1. Potopiti suhe leblebije u vodu da stoje preko noci.
2. Drugi dan, staviti leblebije da se kuhaju jedno 15-ak minuta. isjeckati krompir, mrkvu, celer i kukuruz (moze i drugo povrce) i dodati sa leblebijama.
3. Dodati zacine po zelji. Ruzmarin staviti 10 minuta prije kraja kuhanja.



Savjet:
Posluziti sa dodacima posne salate od motara (1), namazom od graska i mente (2), kuvanom cveklom (3) i ajvarom (4).



Danasnja gozba je izgledala ovako:

Prijatno.


--
ae!

Pismo kolačići

Pisem ti pismo. U tom pismu pise...

Sastojci za tijesto:
2 1/2 salice brasna
1/4 case vode
1 stick putra (cca 110g)
1/4 case (ili manje) javorovog sirupa

Sastojci za smjesu:
Pomijesati skupa 1/3 case mljevenih orasa i 1/3 case javorovog sirupa.


Priprema tijesta:
Pogledati pripremu tijesta za pitu.

Priprema:
1. Tijesto razvaljati na dasci i razrezati na kvadratice (kvadratici mogu biti veci ili manji, zavisno od toga kolika zelite da vam budu "pisamca"). Na sredinu svakog kvadratica staviti malo fila (slika 1.), pa sklopiti tijesto da dobije oblik pisma/koverte (slika 2., 3., i 4.). Poneku kovertu ostaviti otvorenu.

2. Zagrijati pecnicu na 350 F. Poredati pisamca na pek papir i peci 15-ak minuta.
3. Kad se pisamca ohlade uvaljati u staub secer.
4. Meni je ostalo malo soka od cvekle pa sam par komada brzinski umocila u sok, da pisamce dobije bljedu rozu boju.




--
ae!