30 March 2012
Aloo gobi sa indijskim paprikašem od gljiva
Sastojci za aloo gobi:
3 manja krompira (izrezan na kockice)
1/2 glavice karfiola
1 bijeli lukac, sitno nasjeckan
3 cesna cesnjaka, sitno nasjeckani
1 chili papricica (ociscena od sjemenki)
500 ml vode
2 kasike paradajz sosa
dobar snop svjezeg korijandera, isjeckanog
1 kasika maslinovog ulja
Zacini:
1 kasicica djumbira
1 1/2 kasicica turmerica
1 kasicica garam masala
1 kasicica morske soli
Priprema:
1. Staviti krompir i karfiol u kljucalu vodu na par minuta.
2. U medjuvremenu, u tavi zagrijati maslinovo ulje, dinstati lukac, casnjak, djumbir i chili papricicu par minuta. Potom dodati turmeric i korijander i dinstati narednih 2 minute (slike 1. i 2.).
3. Dodati krompir, karfiol, paradajz sos i vodu (slika 3.). Sve dobro pomijesati kutlacom i kuhati sve skupa 20-ak minuta dok krompir i karfiol na omeksaju (slika 4.). Dodati sol.
4. Dodati garam masala zacin pred kraj.
5. Posluziti sa indijskim paprikasem od gljiva uz kvinou (moze i riza ili kuskus).
Sastojci za indijski paprikas od gljiva:
3 isjeckana paradajza
200 g gljiva, sjeckanih
1 bijeli lukac, sitno nasjeckan
2 cesna cesnjaka, sitno nasjeckana
1 kasika maslinovog ulja
snop isjeckanog korijandera
1 chili papricica (ociscena od sjemenki)
230 ml vode
Zacini:
1 1/2 kasicica turmerica
1 kasicica garam masala
1 kasicica morske soli
Priprema:
1. U tavi zagrijati maslinovo ulje, dodati lukac i dinstati ga par minuta. Dodati cesnjak, chili i korijander (slike 1. i 2.). Dinstati par minuta.
2. Dodati turmeric, paradajz, gljive, krompir i vodu (slika 3.).
3. Sve skupa dinstati jedno 30-ak minuta, povremeno mjesajuci sve dok povrce ne omeksa i voda ispari (slika 4.).
4. Dodati garam masala zacin na kraju i posluziti uz kvinou (moze i riza ili kuskus).
Kvinou pripremiti po uputama sa pakovanja (na 2 solje vode ide 1 solja kvinoe).
Savjet:
Humus dodje kao odlican prilog uz ovaj indijski rucak.
--
ae!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sve zajedno mi super zvuči i možda već od nedelje napravim nešto slično.
ReplyDelete