01 March 2012

Slatka mala izvrnuta torta

Ah, ta sarlota! Mislim, trebala je da bude sarlota, ali nakon sto mi 3 (to je T-R-I) puta nije uspjela orginalna fila, morala sam improvizirati i naci drugi nacin da ispunim tu slatku malu tortu. Malo maste i spretne ruke -- dva osnovna sastojka potrebna da se spasi kolac i smire zivci.


Sastojci za rolat i biskvit/potishpanj:
(sastojci su za malu pecnicu, za vecu pecnicu sve u duplo)
3 zlice brasna
3 zlice secera
3 jaja

Sastojci za filu:
1 puding
1/2 salice isjeckanih orasa

Dodatni sastojci:
Pekmez po zelji


Priprema bikvita/potispanja:
1. Odvojiti bjeljanjke od zutanjka i bjeljanjke umutiti mikserom da se napravi gusta masa.
2. Potom sa umucenim bjeljancima umutiti 3 zlice secera (dodavati jednu po jednu).
3. Toj smjesi dodavati jedan po jedan zutanjak i mutiti dok se ne sjedine.
4. Onda dodavati zlicu po zlicu brasna i ruchno mutiti sve skupa da se sve sjedini.














5. Zagrijati pecnicu na 350 F.
6. Namazati pleh uljem ili putrom (ja sam stavila pek papir ali sam ga svejedno namazala uljem) i preliti smjesu po plehu.














7. Peci smjesu na 350 F 15-20 minuta dok se ne dobije zlatno-zuta boja.














8. Staviti pola cokolade da se topi (ja sam je stavila na pecnicu).
9. 5 min prije nego prvi biskvit/potishpanj bude gotov poceti raditi drugi -- ista smjesa, isti postupak, samo staviti u okrugli pleh.
10. Kad se izlije druga smjesa u pleh, razliti stopljenu cokoladu i razvuci stapicem da izgleda kao mramor posarano.




























11. Prvi biskvit/potispanj prevrnuti na cistu krpu i zarolati te ga pustiti da se ohladi.
12. Drugi okrugli biskvit kad je gotov takodjer pustiti da se ohladi.
13. Ohladjeni prvi biskvit/potispanj odrolati i namazati pekmezom te ponovo zarolati. Odrezati rolat na jednake kriske.


Priprema fila:
Skuhati puding po uputama i dodati u njega nasjeckane orase.


Slaganje sastojaka:
1. Duboku posudu prekriti folijom i poslagati kriske rolata po rubovima posude.
2. U prazne prostore izmedju kriski staviti borovnice.














3. Prohladjeni puding preliti preko kriski rolata.
4. Na vrh staviti borovnice.














5. Staviti okrugli biskvit/potispanj na vrh (to ce sluziti kao dno kolaca). "Visak" koji viri iznad "dna" odrezati nozem da bi kolac mogao stajati na tanjuru kad se prevrne.














6. Cijeli kolac staviti u frizider na 1-2h da se prohladi i stisne.
7. Pazljivo izvaditi kolac iz duboke posude na tanjur.
8. Ukrasiti po zelji.




Poruka:
Sretan rodjus!



--
ae!

2 comments:

  1. Ovo je njam, njam Jovanka majstorice! Uostalom kao i sve drugo sto vidim u ovom tvom blog kutku. :)

    ReplyDelete