14 March 2012

Namaz od graška i mente | Pea and mint spread

"ajme, koliko nas je!" je prva igra koja je nastala na food blog prostoru bivše Jugoslavije. Učesnici, pored food blogera, mogu biti i svi zainteresovani koji imaju mogućnost da svoj rad fotografiraju i postave na internet (na forum, galeriju slika, portal...). Igra je započela u augustu 2008, na inicijativu food blogerke Snježane. Nakon drugog kruga u kom je okupila čak 12 učesnika, reakcijom osnivača igra je dobila ime :)

U toku je igra za mart mjesec, a domacica Pam je zadala sastojak - menta.

Sastojci:

3 case svjezeg ili zamrznutog graska
3 zlicice svjeze iscedjenog soka od limuna
1 cen cesnjaka
1 casa lisca od mente
1 mladi luk
2 zlice maslinovog ulja
Tahini (neobavezan, ali namazu daje gustinu)
Sol i papar po zelji


Priprema:
1. U kljucalu vodu staviti grasak i kuhati 2-3 minute (ne vise!). Potom ih potopite u hladnu vodu da bi sprecili daljnje kuhanje. Stavite sa strane da se ohlade.
2. U blenderu razbiti cesnjak, dodati mu ostale sastojke i ohladjeni grasak.
3. Namaz koristiti po potrebi. U hermeticnoj posudi moze da stoji i do nedelju dana.


~~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~

Pea and mint spread



Ingredients:
3 cup fresh or frozen peas
3 tbsp freshly squeezed lemon juice 
1 clove garlic
1 cup mint leaves
1 onion
2 tablespoons olive oil
Tahini (optional, but prayer gives density)
Salt and pepper to taste

Preparation:
1. In a boiling water put the peas and cook for 2-3 minutes (not longer than this!). Then soak them in cold water to restrain further cooking. Set aside to cool.
2. In a food processor blend the garlic and the rest of the ingredients. Add cooled peas last.
3. Use spread as needed. In a sealed container it can last up to a week.



--
ae!

No comments:

Post a Comment