14 March 2012

Posna salata sa domacim motarom


Prvo, ponesto o ovoj jestivoj, samonikloj i ukusnoj biljcici koja raste u neposrednoj blizini mora, a odoljeva slanoj vodi i valovima. Biljka koja se prilagodila rastu na slanom tlu. Biljka poznata pod imenima motar, matar i petrovac. Ona moze da naraste do 50-ak centimetara. Zelenkastozuti cvjetici se razvijaju u augustu i septembru (motar se bere dok su listici mladi i dok nema cvijeta). Najvise se moze naci u priobalju u neposrednoj blizini mora, gdje obilno raste iz stijena i u pijesku. Rasirena je po cijelom obalnom pojasu Evrope (navodno je u nekim zemljama i zabranjeno branje). Njeni cvrsti i mesnati listovi imaju slan i vrlo aromatican ukus, koji iz pocetka, kad je prvi put probate, moze biti cudan i po malo jak. U istoriji je poznato da su pomorci ovu biljku nosili na svoje plovidbe potopljene u ocat, kao sredstvo protiv skorbuta. Motar se danas koristi u prehrani, za salate, ukiseljen i za umake, a u medicini kao antiskorbutik i diuretik.


Slika i "cinjenicni" dio teksta preuzeti sa wikipedije.

Sastojci:

Domaci motar
1 krompir
1 mrkva
1 celer
1 mladi luk
1 slatki kukuruz
1 casa graska
1/2 case maslina
1/2 case sjeckanih orasa
1/2 lanenih sjemenki
Korijander
Persin
Sol i papar


Priprema:
1. Skuhati krompir, mrkvu, celer i kukuruz. Isjeckati sve ostale sastojke (ukljucujuci i kuhane nakon sto se ohlade).
2. Isjeckati motar.
3. Dodati korijander, persin i zacine po zelji.


Savjet:
Dakle, sljedeci put dok ljeskarite na plazi i ne znate sta cete sa sobom od dosade, prosetajte malo uz tu obalu divnog, plavog Jadrana i potrazite ovu biljcicu. Mozda se bas iza prve stijene stidljivo skrio motar. A mozda znate nekog ko ce vam pokloniti teglicu te ukusne biljke. Otom bolje, manje posla, a vise uzivanja za vas! =)














Hvala selisa!
MySpace Layouts @ Sizis.com


--
ae!

No comments:

Post a Comment