Na recept sam naisla kod maslinke, malo sam ga doduse izmjenila, ali zahvaljujem na ideji! =)
Sastojci za tijesto:
3 solje integralnog brasna
1 solja bijelog brasna
50 ml maslinovog ulja
250 ml vode
1 zlicica morske soli
1/2 zlicice sode bikarbone
Sastojci za filu:
1 glavica bijelog luka (ja nisam imala pa sam stavila crveni)
250 g gljiva (toliko sam imala u frizideru, ali moze i vise)
1 mrkva
1 jalapeno papricica
1 zlicica morske soli
Oregano i maslinovo ulje
Priprema tijesta:
1. U posudu staviti obe vrste brasna, sol, sodu bikarbonu i sve dobro promjesati.
2. Dodati maslinovo ulje i postepeno ulijevati vodu dok se sve ne sjedini.
3. Smjesu pokriti krpom i ostaviti ga sa strane pola sata (slika 1.).
Priprema file:1. Isjeci lukac na rebarca, mrkvu i ljutu papricicu na sitno, a gljive na rezance.
2. U vrucu tavu usuti malo maslinovog ulja. Kad se ulje ugrije dodati posoljen sjeckan lukac (slika 2.). Dodati ljutu papricicu, potom mrkvu (slika 3.). Kad sve omeksa dodati gljive (slika 4.).
3. Zaciniti po zelji i dinstati dok sva tekucina ne ispari.
4. Dodati oregana i ostaviti filu da se prohladi.
Priprema empanada:1. Tijesto razvuci valjkom i praviti krugove (ja sam ih pravila sa casom pa krugovi nisu bili preveliki, a upotrebila sam i kalupe za tart).
2. U sredinu svakog kruga staviti malo file i tijesto preklopiti. Na rubove sam stavila malo vode da se bolje spoje i viljuskom utisnula krajeve. Premazati ih maslinovim uljem. Tijesto u tart-kalupu sam stiskala na unutra i pekla zasebno.
3. "skoljke" poredati na pleh oblozen pek papirom i peci ih na 390 F 30-ak minuta.
--
ae!
Super :) jako mi se sviđa... i sa integralnim brašnom mora da je fino :)
ReplyDeleteda, sa integralnim su odlicni =)
ReplyDeletetako jednostavno, a tako mljac!