30 April 2012

Uskršnji vijenac


Kuvarijacije je mjesecna igra namjenjena kulinarskim blogerima sa prostora bivse Jugoslavije. Poanta je da svi ucesnici pripremaju predlozeno jelo na isti nacin i objavljuju ga isti dan. Izmjenjuju se utisci i eventualni problemi nastali tokom pripreme. Ovomjesecna tema je bila Uskrsnji vijenac po receptu Vrtaljice.
Dugo sam razmisljala da li da krenem u pripremu ili ne, jer mi je recept zvucao komplicirano, ali nakon sto sam ovomjesecnu domacicu priupitala da malo detaljnije opise kako se taj vijenac zavrce odlucila sam da ga isprobam pod svaku cijenu. Nisam pozalila jer je vijenac pobrao sve pohvale na uskrsnjem pikniku.

Sastojci za tijesto:
500 g brasna  (2 solje)
1 vrecica suvog kvasca
100 g secera (1/2 solje)
250 ml toplog sojinog mlijeka
50 g otopljenog putra (3.5 kasike)
1 zutanjak

Sastojci za filu:
3 jabuke
100 g mljevenoog orasima
80 g secera (1/3 solje)
1 bjeljanjak
1 kasicica cimeta
1 kasicica djumbira u prahu

Za ukrasavanje:
Vocni dzem (koji vam se nadje u spajzi)
Bademi i brusnice


Priprema:
1. U mlijeku istopiti putar.
2. Pomijesati brasno, kvasac i secer. Dodati zutanjak i pomijesano mlijeko sa putrom. Zamijesiti tijesto, pokriti ga cistom krpom i ostaviti ga da stoji na toplom mjestu jedno 30-ak minuta.
3. Jabuke oprati, oguliti i ocistiti. Pola jabuka narendati, a ostatak isjeci na sitne komadice (slika 1.). Pomijesati jabuke sa orasima i secerom te dodati umucen bjeljanjak.
4. Nadignuto tijesto podijeliti u dva dijela i razvaljati ih valjkom na cetverokute.
5. Na svaki dio staviti po pola nadjeva (slika 2.) i zamotati u roladu da sastav rolade bude okrenut prema dolje.
6. Rolade zarezati sa gornje strane oko 2 cm duboko po duzini (slika 3.), saviti kao da cijedite rucnik pa spojiti krajeve u vijenac (slika 4.). Staviti vijenac na pleh oblozen pek papirom.
7. Pokriti ga folijom i peci na 390 F oko 20-ak minuta. Potom skinuti foliju i peci dodatnih 20-ak minuta. Ostaviti jos 15-ak minuta u vrucoj iskljucenoj pecnici.
8. Vijenac premazati domacom kremom od datulja te posuti bademima i brusnicama.


S obzirom da je moja pecnica jako mala od ovih sastojaka sam napravila dva vijenca (ne bi mi stalo da sam motala jedan oko drugog). Oba su ispala odlicno! Drugi mi se doduse spojio u sredini (ne znam zasto) tako da izgleda kao kolac. Umjesto ljesnjaka sam stavila orase (al vjerujem da je okus dobar ako se stave bilo koji orasasti plodovi). Htjela sam dodati i brusnice ali sam ih smetnula s uma (iako su stajale na stolu pripremljene da idu u smjesu). Njih sam posula po vrhu za dekoraciju. Takodjer sam premazala vijenac domacom kremom od datulja/urmi. Za sljedeci put cu definitivno napraviti vise smjese. Sve u svemu vijenac nije nimalo kompliciran kao sto sam u pocetku mislila i sigurno cu ga opet raditi.


--
ae!









6 comments:

  1. Odličan ti je posip od badema i brusnica

    ReplyDelete
  2. Super si napravila oba vijenca, interesantan je i ovaj koji se spojio u sredini i ispao kao kolač. Meni se dodatno jako sviđa krema od datulja koju ću ubrzo isprobati jer obožavam datulje !

    ReplyDelete
  3. Meni oba divno izgledaju, ovaj fil sa orasim i jabukama mora biti jako ukusan. Super

    ReplyDelete
  4. Meni oba dva izgledaju zamamno i meni se posebno sviđa ovaj vijenac a i ja sam stavila u nadjev orahe.

    ReplyDelete