20 April 2012

Grisini


Sastojci:
Osnovno tijesto:
325 g integralng brasna (1 1/4 solje i 3 zlice)
300 g bijelog brasna (1 2/3 solje)
3 zlicice secera
1 1/2 zlicica morske soli
1 vrecica suvog kvasca
3 zlice maslinovog ulja
cca 300 ml mlake vode

Kad se tijesto nadigne dodati:
50 g parmezan sira
4 cena cenjaka (sitno isjeckana)
busen svjezeg bosiljka ili persuna (sitno isjeckan)
3-4 cherry paradajza
feta sir i oregano za posipanje 


Priprema:
1. Zamijesiti tijesto prema uputama za peciva.
2. Kad se tijesto digne, razvaljati ga, ubaciti parmezan, cesnjak i svjezi bosiljak ili persun (1 cen isjeckanog cesnjaka pomijesati sa persunom i malo malsinovog ulja za premazati peciva). Pustiti da odstoji jos 15-ak minuta.
3. Oblikovati tijesto u duguljast oblik. Po sredini napraviti udubljenje koje se premaze smjesom cesnjaka, persuna i maslinovog ulja. Staviti jednu do dve polovice cherry paradajza i po zelji malo feta sira i oregana.
4. Zagrijati pecnicu na 390 F. Grisine prekriti folijom i peci prvih 15 minuta na 390 F pa smanjiti na 350 F, skinuti foliju i peci narednih 20-ak minuta.



--
ae!

1 comment: