27 April 2012

Kolač sa orasima i malinama


Kolac od maka je brzo nestao pa sam morala napraviti neč novo. Tijesto mi se dopalo pa sam promjenila samo smjesu. Sa orasima se ne moze pogrijesiti.

Sastojci za tijesto:
400 g brasna (3 1/3 solje)
100 g putra (7 kasika)
150 ml sojinog mlijeka
1 vrecica suhog kvasca
60 g smedjeg secera (1/3 solje)
Malo morske soli
1 jaje
1 zutanjak

Sastojci za filu:
300 g oraha (2 solje sjeckanih i 1 solja mljevenih)
100 ml sojinog mljeka
2 zlice meda
3 zlice grozdjica (moze i brusnice)
2 zlice pekmeza od sljiva
1 kasicica cimeta
1 kasicica muskatnog orascica
1 kasicica djumbira u prahu


Priprema:
1. Prosijati brasno i dodati sol.
2. Otopiti putar i staviti ga da se hladi.
3. Pomijesati kvasac, stopljeni putar, jaje, zutanjak i secer. Sve dobro pomijesati te postepeno dodavati brasno, mijesati kutlacom dok se ne dobije meko tijesto. Ako se bas lijepi za prste dodati jos malo brasna. Pokriti tijesto cistom krpom i pustiti da odstoji jedno sat vremena.
4. U medjuvremenu pripremiti filu -- mlijeko zagrijati da zakljuca pa ga preliti preko orasa pomijesanih sa ostalim sastojcima. Dobro izmjesati te pustiti da se prohladi.
5. Kad se tijesto digne razvuci ga oklagijom, isjeci na dugacke trake. Svaku traku filati sa smjesom od orasa. Zarolati u kobasice.
6. Okrugli pleh namazati malo uljem i saviti kobasice u oblik puza, nastavljajuci dok se sve kobasice ne potrose. Ostaviti malo mjesta izmedju svakog reda za maline.
7. Maline pomijesati sa javorovim sirupom i redati izmedju tijesta. Ostaviti sve da odstoji jos jedno pola sata.
8. Zagrijati pecnicu na 390 F te peci kolac na 390 F prvih 10-ak minuta, a onda smanjiti na 350 F i peci narednih pola sata.
9. Kad je gotov izvaditi ga iz pecnice, pustiti da se malo prohladi te ga posuti staub secerom.




--
ae!

No comments:

Post a Comment