10 April 2012

Veganski tart od banane


Sastojci za tijesto:
14 kasika integralnog brasna
7 kasika ovsenih pahuljica
7 kasika mljevenih orasa
2 kasicice ulja
prstohvat morske soli
cca 150 ml vode

Sastojci za posni sir:
1 solja svjezih suncokretovih sjemenki (potopiti ih preko noci)
100-150 ml vode

Sastojci za filu:
3 zrele banane (one sa tackicama, nikako zelene)
150 ml posnog sira os suncokretovih sjemenki
Sastojci za cokoladni preljev:
2 kasike tahinija
2 kasike rogaca (nije nepohodno ako nemate)
1 kasika kakao praha
1 kasika meda

Priprema:
1. Potopiti suncokretove sjemenke u vodu i ostaviti ih preko noci da odstoje.

Drugi dan:
1. Izmjesati sve sastojke za tijesto i formirati kuglu. Ostaviti tijesto pokriveno jedno 30-ak minuta (moze i duze).
2. Isprati suncokretove sjemenke od ljuske dok se sve ljuskice ne isperu. Staviti ih u pecnicu 10-ak minuta na 350F dok ne poprime zlatno-zutu boju (i dok ne zamirise).
3. U blenderu samljeti suncokretove sjemenke postepeno dodavajuci vodu dok se ne dobije ujednacena smjesa, gustine krem sira.
4. Banane zgnjeciti viljuskom pa ih pomijesati sa smjesom od suncokretovih sjemenki. Dodati sol (mada nije potrebno, sjemnke su dovoljno slane same za sebe) i dobro izmjesati.
5. Zagrijati pecnicu na 350 F.
6. Tijesto razvuci valjkom na velicinu pleha. Prebaciti tijesto u pleh oblozen pek papirom. Podignuti ivice oko rubova pleha. Izbosti tijesto viljuskom na par mjesta i ubaciti ga u pecnicu da se pece 10-ak minuta na 350 F.
7. Polupecenu koru izvaditi iz pecnice i na nju staviti pripremljenu filu.
8. Vratiti sve u pecnicu i peci narednih 20-ak minuta da se fila stegne.
9. Za cokoladni preljev izmjesati sve sastojke uz dodavanje malo vode ako je smjesa pregusta. Preliti cokoladni preljev preko vruceg tarta i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.



--
ae!

No comments:

Post a Comment