07 May 2012

Slavsko žito


Daleko je ognjiste, miljama daleko, preko 7 mora i 7 gora, ali je srcu blizu. Povodom jucerasnje slave Đurđevdana napravila sam slavsko zito. Nisam radila veliku kolicinu, ali dovoljnu da se skromno obiljezi Sv. Đorđe u dalekom svijetu.

Sastojci:
Zito (cca 3 solje)
Orasi (saka)
Med (par zlicica)
Zlicica cimeta
Zlicica muskatnog orascica
Pola ocijedjene narandze


Priprema:
Tradicionalno slavsko zito se obicno radi u vecim kolicinama (ja nisam). Prvo se potopi preko noci, pa se kuha uz 3 ispiranja vode, pa se cijedi i siri po stoljnjaku da se osusi, pa se melje na masini za meso.. Taj proces trajeee i trajeee.. Ja sam napravila zito po kratkom postupku (i nista mu nije falilo).

1. Potopila zito na 24h. Potom ga isprala i ostavila 8h na suhom da pusti malo klice. 
2. Na dan pravljenja odvojila 2/3 zita za pljeskavice od zita, a preostali dio samljela u blenderu skupa sa sakom orasa, 2 kasike meda, kasicicu cimeta i muskatnog orascica dok se smjesa nije dobro sjedinila. 


Sretna slava svima koji slave Đurđevdan 
uz prigodnu muziku! =)



--
ae!



2 comments: