23 April 2012

Artičoke kuhane na pari


Prilikom mog prvog susreta sa articokama moje pitanje je bilo "a kako se ovo jede?". Tad sam ih zavoljela no nikad ih nisam sama spremala. Dosao je red da se i u tome okusam! Jesti articoke je prava umjetnost..
Izgled articoka nekom moze da bude i pomalo strasan, ali priprema je sasvim jednostavna.

Sastojci:
Articoke (komada po zelji, ja sam danas kuhala 3 jer mi vise nije stalo u lonac)
3 cena cesnjaka
busen svjezeg persuna
5-6 baby mrkvica/sargarepica
1-2 kasike maslinovog ulja
Malo morske soli
Lovorov list

Priprema:
1. Articoke dobro isprati u mlakoj vodi. Cistim skarama odrezati vrhove svakog lista (slika 1.). Ostrim kuhinjskim nozem odrezati 1-1 1/2 cm vrha svake articoke i njenu drsku tako da bi mogle da stoje (slike 2.). Otkinuti trulo listice koji se nalaze oko baze articoke.

 2. Isprati ih ponovo i potopiti u loncac sa vodom u koji se iscjedi jedan limun (slika 3.). Pustiti da stoje jedno pola sata.
3. U medjuvremenu napraviti smjesu za punjenje articoka: isjeckati cesnjak, persun i mrkvice te dodati sol i ulje.
4. Izvaditi articoke iz vode i pustiti ih da se ocijede (da vrh articoke stoji prema dole).
5. Puniti articoke smjesom od cesnjaka i persuna tako sto se listovi articoke rasire i smjesa stavi izmedju listova (slika 4.).
6. U duboki lonac uliti 3-4 cm vode. Ubaciti lovorov list te staviti kosaricu za kuhanje na pari. Kad voda zakljuca staviti articoke i kuhati ih poklopljenje na pari jedno 45-50 min.


Savjet:
Najbolji nacin da znate da su articoke kuhane je da probate otkinuti jedan od vanjskih listova. Ako se lako otkidaju znaci da su gotove. Ja obicno probam jedan od listova (meso na dnu lista treba da je mekano i da se lako "izvuce" izmedju gornjih i donjih zubiju).
Kuhanje articoka na pari je mnogo boje nego kuhanje u vodi jer na taj nacin articoke ne gube svoje nutricione sastojake.

Kako se jedu articoke?
Articoke se mogu jesti i tople i hladne (mada ja vise volEm kad su tople). U Njujorku je popularan "dip" od majoneze u koju se doda malo octa/sirceta.
Kidati list po list. "Donji" dio lista staviti izmedju gornjih i donjih zubiju i povuci socno meso. Ostatak lista baciti. Kada dodjete do kraja listova, odnosno do sredine articoke naici cete na cupavi dio koji treba da se odstrani zlicom ili nozem (taj dio se zove "choke" sto znaci gusiti i nije jestiv). Kad se odstrani cupavi dio dolazi se do "srca" articoke koji je veoma ukusan.



--
ae!

1 comment:

  1. Moram priznati da ih do sada nisam pripremala sama, ali ih volim jesti. Divno sve objasnjeno, ostaje samo da se isproba.

    ReplyDelete