10 April 2012

Začinjeni indijski kelj


Indijska hrana je poznata po mnogo zacina. Tako da je indijska kuhinja po mom ukusu! =))
Danasnja gozba se sastojala od zacinjenog Indijskog kelja i pakistanskim zacinjenim leblebijama. U orginalnom receptu umjesto pirinca je isla leca iliti Indijski dahl, ali posluzio je i obicni smedji pirinac.

Sastojci:
1 solja braun pirinca
3 paradajza, sitno nasjeckana
2 glavice bijelog luka, sitno nasjeckan
6 cena cesnjaka, sitno nasjeckanih
Snop svjezeg kelja (moze i spinata)
3 ljute papricice, ociscene od sjemenki
1 solja sjeckanog svjezeg korijandera
2 kasike maslinovog ulja
1 solja vode

Zacini:

2 kasike korijena djumbira (u zamjenu mozete staviti 1 kasiku djumbira u prahu)
1 kasika kumina
1 kasika garam masala
1 kasika curry-ja u prahu
Morske soli po zelji


Priprema:
1. Staviti rizu/pirinac da se kuha posebno.
2. U tignju zagrijati maslinovo ulje, ubaciti lukac, cesnjak, ljute papricice i djumbir. Dinstati 5-6 minuta pa dodati kumin. Dodati kelj i dinstati dok ne omeska. Ubaciti sjeckani paradajz. Uliti vodu i ostale zacine. Sve skupa kuhati jedno 20-ak minuta. Isjeckati svjezi korijander i dodati pri kraju.
3. Ubaciti skuhani pirinac i servirati.



--
ae!

1 comment:

  1. Odlican recept, obozavam ovakve stvari, mogu zamisliti miris divnih zacina. Super

    ReplyDelete