03 April 2012

Čudo torta


Jedan od starijih eksperimenata koji naprosto moram podijeliti s vama. Za tortu licno nisam bila odgovorna, ali je ukrasavanje mojih ruku djelo!

Sastojci za kore:

5 jaja
150 g secera
125 g mljevenih oasa
125 g brasna
1 prasak za pecivo
1 kasika ulja
5 kasika tople vode

Sastojci za filu:
150 g secera u prahu
150 g putra
3 rebra cokolade
sok od 2 narandze

Sastojci za ukrasavanje:
Marcipan smjesa
Boja: crvena, plava i zelena su kupljene; turmeric za zutu; rastopljenu cokoladu za braun
Papar u zrnu
Bademi rezani na plocice
Tanka zica (ja sam je nasla u cvjecari)
Puno maste i spretne ruke


Priprema kora:
1. Zumanjak pjenato umutiti sa secerom uz postepeno dodavanje 5 kasika vode. U masu postepeno sipati brasno sa praskom za pecivo, mljevene orahe i snjeg od bjeljanjaka.
2. Izmjesati sve skupa i sipati u okrugli kalup za torte (kalup posuti brasnom).
3. Peci na 180 C oko 40-ak minuta.

Priprema file:
1. Umutiti jaja sa secerom i kuhati na pari. Pred kraj dodati cokoladu da se istopi. Kad se smjesa ohladi dodati putar i rum (nije obavezan).
2. Prokuhati 100 g secera sa 2 dcl vode i 1/2 dcl ruma.
3. Ohladiti smjesu i time filati kore.
4. Tortu okolo premazati ostatkom fila.

Priprema ukrasa:
Pcelice: komadice marcipana uvaljati u turmerik/kurkuma i oblikovati ovalne loptice. Za oci staviti zrna papra, za krlica plocice badema (zabosti ih dok je marcipan jos mekan, kasnije se stvrdne), a za pruge razvaljati marcipan u trakice (marcipan pomijesati sa malo otopljene cokolade).
Bubamara: U komadic marcipana kapnuti par kapi crvene boje i oblikovati u ovalnu lopticu. Za tackice staviti zrna papra, pruge kao i za pcelicu.


Cvjetici: Komad marcipana razdijeliti u vise dijelova. U svaki dio ukapati po par kapi boje. Cvjetnu "sredinu" uvaljati u prah od turmerica. Obojani marcipan razvaljati valjkom. Dubiti krugove raznim velicinama cepica. Svaku "laticu" preklopiti jednu preko druge pa u sredinu staviti "sredinu" cvijeta. Gljivu oblikovati kao gljivu, a crvice napraviti tako sto se nanizu kuglice obojanog marcipana jedna do druge (prva kuglica da bude najveca).













Sarenu ekipu posloziti po torti.



Happy birthday l'abeille. =)

--
ae!

4 comments:

  1. aaaaaaaaaaaa :) Moja tortica! Stvarno je bila cudo :)

    ReplyDelete
  2. Preslatka tortica! I upravu si sigurno je bolja marcipan masa nego fondan :)

    ReplyDelete
  3. jeste bolji marcipna, probaj sljedeci put! ;)

    ReplyDelete
  4. Marcipan je vise za domaci uradak, a fondan mi je vise komercijalni. Ovo je bilo i
    ostalo tvoje remek djelo, cudo torta je nezamjenjiva.

    ReplyDelete