13 April 2012

"Obuci" varijanta pisanica

(scroll down for English)

Sjecanje na Urbanu Stonogu.

za kraj "obuci" varijanta posvecena Njoj
@ Onoj Koja Ih Je Kupila Za Narednu Godinu


zauzimaju naravno posebno mjesto!

Ponesto o ovim omotima:
(latinica i engleski prevod malo nize)

Омоти за Усрршња јаја, надахнути орнаментима Српског Средњовековоног зидног сликарства, настали су из жеље да сачувају културно уметничко наслеђе Срба и врате аборављене украсе у сваки дом који слави Баскрсење Христово.

Када су се наше баке и бакине баке припремале за Васкрс, то је трајало целе године. Чувала се луковина за мркоцрвену боју, брала коприва, дуња и дуд за жуту, гулила кора са шљиве за црвенкасту, за зелену корен патлиџана, за плаву дивљи зумбул, а за тамне боје чађ и цер. Јаја се данима нису јела и сакупљала су се за Велики Дан, брижлјиво прегледала, прала и чистила, јер бака није хтела а јаје пукне,пролије се, или да се због мрље не ухвати боја. У воду се додавала Света вода уз молитву. Обојано јајае премзивало се сланином да сија. Оно прво, црвено, чувало се поред иконе до следећег Ускрса и звало се Чуваркућа.


Цтара Србија

МАРКОВ МАНАСТИР - XIV vek
Налази се у селу Маркова Сушица, 18км од Скопља, у сутјесци Маркове реке. Посвећен је Светом Димитрију, а име је добио по Српоском народном јунаку, краљу Марку. Саграђен је 1345. године о чему сведочи натпис на јужном улазу. Ктитори су били Краљевић Марко и његов отац краљ Вукашин.


МAНАСТИР СВЕТОГ ЂОРЂА У СТАРОМ НАГОРИЧАНУ - XIV век
Манастир је једна од многобројних задужбина српског Краља Милутина. Подигнут је 1313. и 1318. Посебну драж манастирксе цркве чине престоне иконе - рађене посебном фреско-техником - што је чини јединственом међу српским црквама. Сама црква, покривена каменим плочама, добро је очуван. Њен оргинални живопис спада међу најбоље у српско-византијском (вардарском) стилу.



МАНАСТИР МАТЕЈЧЕ - ХI век
Манастир пресвете Богородице Матејче, 13км од Куманова, подигнут је још у XI веку. У XIV веку обновио га је цар Душан, а касније и његов сир Урош, чија је задужбина тада и постала. Манастир је кроз векове доста пострадао од Турака. Током 2001. године арнаутски терористи користили су га као штап и центар за обуку, а саму цркву као складиште муниције.


Више о орнаментим и осталим колецијама
http://www.jaje.rs/kolekcije.html
http://www.jaje.rs/index.html

------------------------------
latinica:
Motivi koji oslikavaju Uskrsnje jaje.rs vekovima ulepsavaju srpske srednjovekovne manastire sa teritorija starih srpskih drzava. Sa zidova dvadeset i osam manastira podeljenih teritorijalno nastalo je sest tematskih zbirki: Kosovo i Metohija, Moravska skola, Ohridska bastina, Stara Raska, Stara Srbija i Zeta. Vecina tih manastira cuva tragove burne srpske istorije, tako da su neki od njih i ornamenti koji ih krase izgubljeni zauvek, osteceni, nama nedostupni, oteti ili prisvojeni. Ovim projektom cuvamo ih od zaborava.

Vise o ornamentima i ostalim kolekcijama:
http://www.jaje.rs/kolekcije.html
http://www.jaje.rs/index.html

------------------------------
english translation:
The motifs used for decorating the Easter Egg have been cherished for centuries within the walls of Serbian medieval monasteries on the territories of the old Serbian states. Taken down from the walls of thirty-six monasteries, six theme collections have been produced, classified by territory: Kosovo and Metohia, Morava school, Ohrid Heritage, Old Raska, Old Serbia and Zeta. The majority of these monasteries nourish the traces of the stormy Serbian history, while some of them, as well as the ornaments that depict them, have been either lost forever, damaged or are inaccessible to us, seized or stripped of their original history. However, in this way we shall save them from oblivion.

More about egg ornaments and collections:
http://www.pretty-easter.com/index.html


tekst preuzet sa sajta jaje.rs
dio engl prevoda licno preveden


Христос Васкресе!


--
Kutlača Kutlači..

2 comments:

  1. Odličan post, drago mi je što sam pronašla tvoj lepi blog :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Jaco! nadam se uzajamnoj saradnji u razmjenjivanju kulinarskih ideja ;)

      Delete