14 October 2012

Koliko šećera ima u gaziranim i negaziranim sokovima?

 Koliko ljudi zapravo zna izracunati kolicinu secera u sokovima? 

U sklopu nasih edukacijskih prezentacija, izmedju ostalog, ljudima nudimo informacije o tome koliko gazirani i negazirani sokovi imaju secera. Za te svrhe napunili smo razne bocice sokova tocnim iznosima secera koje oni sadrzavaju. Apsolutno sva pića su krcata dodatim bijelim secerom! Klinci (a i odrasli) sve ove sokove piju kao vodu, dnevno i do nekoliko komada, i koji, na zalost, kostaju 50$-75$ centi. Pri tom ne shavacaju koliko to zapravo pridnosi unosenju dodatnih kalorija, sto dalje utice na povecanje tezine, razvitku dijabetesa, a kasnije i drugih poremecaja.


Ova krajnja bočica po imenu "Chubby" (8 unce // 250 ml) ima 9 žličica šećera!!!

Ova boca Tropical Fantasy (21 unca // 620 ml) sa okusom menga, koja kosta pola dolara, ima 29.5 žličica!
29! 
D-V-A-D-E-S-E-T i D-E-V-E-T!!!
To kao da vam neko da onu žličicu (kuhinjsku mjericu) i bijeli šećer i kaže ti "hajd' sad pojedi 29 žličica šećera".. Niko nije toliko lud da to uradi. Ali ako je u taj isti šećer dodana voda sa nekim "poznatim" okusima onda to više nije problem.


Ako pogledate ovu tabelu sa maksimalnim dnevnim vrijednostima vidjet' cete da je najvisa dnevna vrijednost za secer 40 grama odnosno 10 zlicica (1 gram=4 zlicice). Znaci, ne bi trebalo vise od toga. I tih 40 grama je prema FDA (U.S. Food and Drug Administration) standardima. Znaci u Evropi je taj standard mozda drugaciji. Cak stovise tih 40 grama je tek tako odluceno jer secer zapravo nema nikakvu nutritivnu vrijednost i u principu nasem tijelu ni ne treba (za razliku od drugih stvari). Znaci, komotno bi mogli i bez tih 40 grama dnevno. 

E sad, ako uzmete da taj jedan "Chubby" napitak ima 9 žličica šećera, potrošnjom tog pića (čitaj: zašećerene vode sa dodatkom neke umjetne boje) se skoro iskoristi cijelokupna dnevna vrijednost. Dodajte neku čokoladicu, bombone, lizaljke, kolače, kupovne procesuirane dezerte i razno razne kolačiće koji su takodjer krcati šećerom i vrlo lako ćete prešišati dozvoljenu dnevnu razinu. 
U koliko popijete onaj Tropical Fantasy sa okusom menga---to vam je dnevna vrijednost od 3 dana!!!


Kako se izračunava šećer u sokovima (i svim drugim proizvodima koji sadrže šećer)?


Izracunavanje secera je vrlo lako--samo su dva koraka u pitanju. 
Dakle, uzmite u ruke neki sok (ili bilo sta sto sadrzi secer). 


Prvi korak:
A) Pomnozite kolicinu secera sa brojem "serviranja" po paketu.
U ovom iznad slucaju to je:
24 g x 8 = 192 g
(znaci cijeli paket ovog proizvoda sadrzi 192 g secera)


Drugi korak:
B) Podijelite dobiveni broj sa 4 da bi ste dobili zlicice:
192 g : 4 = 48 

Dakle, ovaj prozivod ima 48 zlicica secera!!!

Takodjer treba obratiti paznju na jos neke stvari:
1) sokove na kojima pise 100% djus za razliku od onih na kojima pise 10% (ili 30%) djus. Citajte "sastojke" na proizvodima. Ako je lista sastojaka dugacka znaci da pice (ili bilo koji drugi proizvod) sadrzi brdo nekih cudnih sastojaka koje ne znamo ni izgovoriti niti znamo sta su! Generalno bi trebalo izbjegavati proizvode sa duuuuugackom listom sastojaka. Primjera radi, pred malo mi je trebala prezla. Kako nemam nikad ostatke starog kruha koji bi iskoristila, morala sam prezlu ici kupiti. I zgrabim neku vrecicu prezle i dok sam bila u redu na kasi bacim pogled na sastojke. Kad sam vidjela pooodugacku listu sastojaka samo sto se nisam frapirala. Odmah sam isla to "cudo" vratiti i zamjeniti za prezlu koja je imala samo jedan sastojak---mrvice kruha!

2) Citajte i koliki je broj "serviranja" po paketu. Ako je broj serviranja 2 (ili bilo koji drugi broj) tada je i kolicina secera dupla. Kao u primjeru kod izracunavanja gdje pise kolicina secera je 24g po serviranju, ali s obzirom da ima 8 serviranja tada tih 24g pomnozimo sa 8 i to postaje puno veca kolicna. Kod sokova od cca 500 ml broj serviranja je obicno "2". Sto znaci da ako taj isti sok sadrzi 20 g secera po serviranju, to je zapravo 40 g za cijelu bocicu. 


Nadam se da sam vam ovim (dugackim) i mozda malo zbunjujucim razglabanjem malo pojasnila kako stvari stoje po pitanju secera u sokovima. I sljedeci put kad zgrabite neki sok nadam se da cete se sjetiti mene i ovih jednostavnih matematickih formula!!! =)))



Ae, u zdravlje! 



--
ae! 

8 comments:

  1. Odličan članak i vrlo vrlo informativan!
    Ova tematika me jako zanima i pokušavam na sve načine da ubijedim ljude oko sebe da to shvate, ali čini mi se da mi baš i ne ide... Proslijediću post svima. Kad čuju ovako fino objašnjeno na jednom mjestu... možda bude imalo efekta :) Hvala!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ovo je najkrace sto sam mogla napisati =)
      i ja pokusavam ubijediti ljude da prestanu piti to smece, ali tesko je.. ovdje je to problem jer su sva ta pica toliko jeftina i klinci sa kojima mi radimo su jednostavno "naucili" na 2 okusa: slatko i slano, i vrlo je tesko promjeniti njihove navike (ljudske opcenito).. kad radim s njima limunadu ili orandzadu da vidis kolliko secera sipaju jer im nije dovoljno slatko :/ dok sam se ja recimo bas odvikla od slatkog i koristim iskljucivo organski smedji secer ili med..

      Delete
  2. odličan post. Ja izbegavam gazirana pića u inostranstvu , otkad sam čula da litra sadrži 60 kocki šećera.Kod njih je sve slatko slano ... tako da je teško održati figuru , a kamoli druge vrednosti. Primer u njihovoj džigernjači ima 10 kocki šećera , majonezu već 12 do 15... za ne verovati. Jesti voće , povrće i sami pripremati hranu. Eto, mogu navesti i najextremniji primer kupus salate koju sam obožavala... na moje zaprepašćenje pravi se sa dextrozom koju koriste sportisti i koja šiba šećer u visinu . To možda treba sportistima, ali ne nama običnim konzumentima. Ne planiram posle kupus salate da trčim 10 kilometara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, prestrasno je koliko stavljaju secer u sve danas! high fructose corn sirup danas mozes naci gotovo u svakom proizvodu.. bas moras citati etikete i sastojke da bi znao cega da se klonis.. znas kako kako danas u marketima slazu proizvode---sve periferno (iliti uz rub marketa) je koliko toliko prihvatljivo.. sve ostalo sto je po sredini (znaci tvornicki proizvodi) su katastrofa za nase zdravlje.. (uz mali broj izuzetaka).. prezervatima i umjetnim bojama je tesko pobjeci..

      Delete
  3. Replies
    1. hvala G! nastojim da prosirim informacije o tome =)

      Delete
  4. Odličan post. Slažem se sa svime što je navedeno. I pokušavam svojim primjerom učiti svoje dijete što je dobro a što nije za nju. Još jedna observacija: teško je uvjeriti žene starijih generacija kao moja mama da su šećeri svugdje, da ne treba koristiti margarin i Vegetu. Pokušavam već neko vrijeme ali uzalud...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ee margarin i vegeta su smrt.. to treba eliminirati iz kuhinje pod svaku cijenu! probaj s njom skupa pogledati sastojke i svaki posebno analizirajte, mozda ces tako uspjeti.. sretno! =)

      Delete