08 May 2012

Aloo paratha


Paratha je integralni pljosnati indijski kruh. Paratha moze biti punjena sa raznim smjesama no najpoznatiji je onaj punjen sa smjesom od krumpira.

Sastojci (za 6 komada):
Za tijesto:
1 solja integralnog brasna
1/2 solje vode (ili vise po potrebi)
Prstohvat soli

Za smjesu:
2 srednje velika krumpira
1/4 kasicice soli
1/2 kasicice sjemenki kumina
1 sitno sjeckana ljuta papricica
1/2 kasike sjeckanog korijandera (moze i persina)
1/2 kasicice garam masala
1/2 kasicice tumerika



Priprema tijesta:

1. Brasno i vodu pomijesati i mijesiti na pobrasnjenoj povrsini dok se ne dobije mekano tijesto (ako je tijesto pre tvrdo dodati jos vode).
2. Pokriti tijesto cistom krpom i ostaviti 15-ak minuta sa strane da odmori.

Priprema smjese:
1. Oprati i oguliti 2 srednje velika krumpira te ih u ciniju s vodom staviti da se kuhaju. Kad se skuhaju izvaditi ih iz vode i ostaviti da se prohlade.
2. Prohladjene krumpire zgnjeciti u pire.
3. Dodati isjeckani korijander (ili persin), ljutu papricicu, sjemenke kumina, sol i zacine te probati smjesu pa je dodatno zaciniti po volji.


Postupak:
1. Podijeliti tijesto i smjesu od krumpira u 6 jednakih loptica (slika 1.). Loptice tijesta bi trebale biti 1.5x vece od loptica smjese.


2. Na pobrasnjenoj povrsini razvaljati svaku lopticu tijesta (slika 2.). U sredinu svakog razvaljanog kruga staviti smjesu (slika 3.). Povlacenjem rubova prema sredini zatvoriti smjesu u tijesto (slika 4. i 5.).
3. Pustiti punjene loptice da odmore 10-ak minuta (slika 6.).
4. U medjuvremenu jako zagrijati tiganj/tavu (povjerite da li vam je tiganj dobro zagrijan tako sto cete posuti par kapi vode--ako voda odmah ispari tiganje je vruc).
5. Pobrasniti radnu povrsinu i zavaljati svaku punjenu lopticu malo u brasno.
6. Mjesto spoja tijesta za vrijeme valjanja neka bude na gornjoj strani.
7. Svaku punjenu lopticu razvaljati valjkom u krugove (slika 7.). Ako se tijesto ljepi posuti jos brasna sa obe strane.
8. Staviti razvaljano tijesto na vruc tiganj. Nakon par sekundi tijesto ce poceti mjenjati boju. Kad pocne dobijati zlatno-smedje pjege prebaciti na drugu stranu (kao palacinke). Nakon par sekudni posuti malo maslinovog ulja na tijesto pa opet prebaciti na prvu stranu lagano pritiscuci spatulom (slika 8.) . Kad se zapece jos jednom prebaciti na drugu stranu (slika 9.).
9. Ohladiti paratha lebac na resetki da ne postane gnjecav (slika 10.).



--
ae!

4 comments:

  1. Mmmh, volim paratu.
    Baš si me podsetila, nisam dugo jela...Biće fina za večericu za proletnje večeri.

    ReplyDelete
  2. Jako mi dobro izgleda i zvuči ovo, baš, baš. I hvala za slike postupka, čak i kod jednostavnih postupaka uvek je lakše kad vidiš nego kad zamišljaš.

    Integralno brašno jedno vreme je bilo stub moje kuhinje, a onda sam ga proterala, ni sama ne znam zašto. Vreme je da opet krenemo da se družimo :)

    Veliki pozdrav!

    ReplyDelete
  3. Pa ja ne znam kako sam ovo propustila! Nemam baš sve začine koji su potrebni, ali nešto ću izmisliti :) Baš super izgleda, misilm da ide uskoro na probu! Hvala što si me uputila na ovaj receptić, ko zna kad bih ga vidjela... ;)

    ReplyDelete