Ideju sam dobila vidjevsi maslinkin "divlji tart" sa sremusem. S obzirom da divljeg luka ovdje nemam posluzile su i sparoge!
Sastojci:
Za tijesto:
40 g integralnog brasna (1/3 solje)
100 g bijelog brasna (1 solja)
1 kasika lanenih sjemenki
sode bikarbone na vrh noza
prstohvat soli
30 ml maslinovog ulja
50-60 ml mlake vode
Za filu:
1 praziluk
saka sparoga
1-2 cena cesnjaka
2-3 mlada luka
3-4 cherry paradajza
malo maslinovog ulja
prstohvat soli
50 g ricotta sira
70 ml pavlake/vrhnje
1 jaje
Priprema:
1. Dobro izmijesati obe vrste brasna, lanene sjemenke, sol i sodu bikarbonu pa potom dodati ulje i vodu i zamjesiti tijesto. Ostaviti tijesto u frizideru pola sata da odmori.
2. U medjuvremenu pripremiti filu. Na malo maslinovog ulja
dinstati nasjeckani cesnjak pa ubaciti ocisceni i isjeckani praziluk (slika 1.).
Pustiti da se ohladi (slika 2.). U ciniji pomijesati sir, vrhnju, jaje i sol te
dodati praziluk i nasjeckane sparoge. Sve dobro izmjesati.
3. Zagrijati rernu na 390 F (200 C). Izvaditi tijesto iz frizidera, prekriti ga pek papirom pa na papir staviti suhi pasulj (slika 3.). Peci 10-ak minuta pa maknuti pasulj i papir i staviti filu (slika 4.). Na vrh staviti nasjeckani mladi luk i poslagati razrezani cherry paradajz. Vratiti u rernu pa peci 20-ak minuta na 350 F.
3. Zagrijati rernu na 390 F (200 C). Izvaditi tijesto iz frizidera, prekriti ga pek papirom pa na papir staviti suhi pasulj (slika 3.). Peci 10-ak minuta pa maknuti pasulj i papir i staviti filu (slika 4.). Na vrh staviti nasjeckani mladi luk i poslagati razrezani cherry paradajz. Vratiti u rernu pa peci 20-ak minuta na 350 F.
Super je i ja sam sada nesto u fazonu kiševa sa povrćem...mmm
ReplyDeleteja ih bas volEm! =)
DeleteOvo ti je fenomenalno!
ReplyDeletema hvala tebi na ideji Olja! =)
Delete