200 g integralnog brasna (1 1/2 solje 2 1/2 tbsp)
100 g bijelog brasna (3/4 solje i 1 tbsp)
180 ml sojinog mlijeka
1 vrecica kvasca u vrecici
55 g putra (1/4 solje) ili kokosovog ulja
75 g smedjeg secera (1/4 solje i 2 tbsp)
Sastojci za filu:
70 g samljevenog maka (1/2 solje)
3 zlice smedjeg secera
2 zlice vruce vode
Postupak:
1. Pomijesati obje vrste brasna pa dodati kvasac i mlijeko. Otopiti putar i pustiti da se ohladi. Dodati secer i sol u brasno. Kad se putar ohladi dodati i njega i mjesiti jedno 5-7 minuta dok tijesto ne postane mekano (ne smije se lijepiti). Staviti tijesto u posudu, prekriti cistom krpom i pustiti da se dize jedno 90 minuta (meni se iz nekog razloga tijesto nije previse dignulo).
2. U medjuvremenu pripremiti filu. U mak dodati secer i vrucu vodu. Pomijesati da se sve sjedini.
3. Radnu povrsinu pobrasniti. Tijesto razvaljati u pravougao. Smjesu maka razmazati po tijestu ostavljajuci 1-2 cm oko rubova (slika 1.).
4. Zagrijati pecnicu na 375 F (180 C).
5. Zarolati tijesto (slika 2. i 3.) te rezati kiflice nozem (slika 4.). Ako zelite manji broj vecih kiflica rolajte po sirini tijesta. U koliko zelite vise manjih kiflica rolajte po duzini.
6. Stavite izrezane kiflice na pleh oblozen pek papirom pa ih prekrijte krpom i ostavite da se dizu pola sata.
7. Peci jedno 25 minuta.
--
ae!
Volim mak u kolacima, ali sam nesto zaboravila na njega u poslednje vreme... Odlicni su puzici!
ReplyDeleteSavrseno, moram i ja praviti!
ReplyDeletebas su ukusni, a vrlo jednostavani..
ReplyDeleteBaš su ti divni ovi mali pužići.
ReplyDeletehvala Dilajla.
ReplyDelete