325 g integralng brasna
300 g bijelog brasna
3 zlicice secera
prstohvat morske soli
1 vrecica suvog kvasca
3 zlice maslinovog ulja
Saka suncokretovih sjemenki
1 kasika nasjeckanog ruzmarina
1 kasika nasjeckanog svjezeg bosiljka
cca 300 ml mlake vode
Priprema:
1. Pomijesati sve suve sastojke, dodati ulje i postepeno dodavati vodu dok se ne dobije glatko tijesto. Ubaciti sjemenke te ih umjesiti u tijesto. Poklopiti cistom krpom i ostaviti da se tijesto dize jedno 45 minuta do sat vremena dok se tijesto ne udvostruci.
Postupak:
2. Kad se tijesto digne premjesiti ga i podijeliti ga u dva dijela. U jedan dio dodati bosiljak, a u drugi ruzmarin. Oblikovati loptice, premazati ih zutanjkom te po vrhu posuti malo bosiljka i ruzmarina. Poslagati ih na pleh oblozen pek papirom te ostaviti sve da se dize jos 15-ak minuta.
3. Zagrijati pecnicu na 390 F (200 C) i peci peciva prvih 15-ak minuta na 390 F potom smanjiti na 350 F i peci narednih 15-20 minuta.
--
ae!

Super su, obozavam peciva i kruhove sa mirisom bilja, pa jos sa sjemenkama. Divno, recepata za peciva nikad dosta.
ReplyDelete