24 January 2014

Namaz od pečenih paprika | Roasted red peppers spread

(scroll down for English)


Vrlo jednostavan namaz. Ako vam fali ideja šta da pripremite za žurku, rođendansku zabavu, a da nije humus, eto ideje. Volim eksperimentirati sa raznim povrćem i da ga pretvorim u namaze. Ovaj mi se popeo visoko na ljestvicu. Za više ideja pogledajte namaz od brokula, karfiola, šparoga, graška, obični gvakamole i gvakamole sa ljutom papričicom.

Sastojci:
3 crvene paprike
2 čena češnjaka
2/4 šolje orasa
1 žlicica aleve paprike
2/4 žlicice kumina
sok od pola limuna
Malo morske soli i papra

Priprema:
1. Zagrijati pećnicu na 180 C.
2. Paprike staviti na pleh i peći jedno 20-ak minuta, okrećući ih povremeno da se dobro ispeku sa svih strana. Kad se malo prohlade, oguliti im kožu i maknuti sjemenke.
3. U sjeckalici samljeti orase i češnjak, potom dodati paprike i začine te pulsirati dok se ne dobije glatka smjesa.
4. Servirati se može i toplo i hladno.



~~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~~

Roasted red peppers spread


Very simple recipe. If you are missing an idea of what to prepare for a party and it's not humus, this is the idea to go for. I love to experiment with different vegetables and to turn them into spreads. This one climbed high on the list of my favourite ones. For more ideas see the spread of  broccoli, cauliflower, asparagus, pea, guacamole and spicy guacamole.


Ingredients:
3 red peppers
2 garlic cloves
2/4 cups walnuts
1 tsp dry paprika
2/4 tsp cumin
Half lemon
Sea salt and pepper

Preparation:
1. Preheat the oven to 350 F.
2. Put the peppers on a baking sheet and broil them for about 20 minutes, turning them occasionally so they get baked on all sides. Leave to cool down for a few minutes then remove the skin, stems and seeds.
3. In a food processor, process walnuts and garlic, add peppers and spices and blend until smooth.
4. Serve warm or cold.



--
ae!

12 comments:

  1. Jako volim ovakve namaye,paprika,patlidžan,super

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzoli, ovdje umjesto patlidzana idu orasi..

      Delete
  2. Baš ti odličan ovaj namaz. Pečene paprike daju baš poseban šmek, a u kombinaciji sa orasima i ovim začinima, mislim da je odličan. Ja stalno pravim neke takve stvarčice, pa čuvam i ovaj tvoj receptić! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. orasi i paprike su super kombinacija.. i ja volim ove namaze, dobro dodju za brzinski dorucak ili veceru kad namazes na snjitu kruha =)

      Delete
  3. Super ideja...znaš da ja muku mučim sa idejama za moje prijatelje vegetarijance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, znam.. pa sto se toga tice mislim da ce ti ovo biti pun pogodak kod vegetarijanaca ;)

      Delete
  4. Ovo mi je baš interesantna kombinacija. Papriku obozavam i moram ovo probati!

    ReplyDelete
  5. krasno, već ga zamišljam na pečenom kruhu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa da, ja sam bas neki dan jela tostiranu snjitu kruha i ovaj namaz za veceru =)))

      Delete
  6. Ovo moze da se proglasi zdravom i dijetalnom verzijom ajvara ! Bas me interesuje taj ukus koji zajedno proizvedu orasi i pecene paprike...orasi popiju vlagu iz paprike, jel' da?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa jeste vrlo slicno ajvaru, samo sto nema patlidzana.. da, orasi poprilicno pokupe svu tekucinu.. drugi dan se namaz dosta stisne..

      Delete