Sastojci:
2 veze sparoga
1 zreli avokado
2 cena cesnjaka
1 limun
Malo morske soli
Saka spinata/spanaca
Saka persina
Priprema:
1. Sparoge oprati, isjeci na trecinu i skuhati na pari. Posebno kuhati vrhove (oni se krace kuhaju), a posebno stabljike.
2. U sjeckalicu ubaciti cesnjak, persin i spinat. Pulsirati par puta da se sve isjecka na sitno.
3. Kad se sparoge malo ohlade, stabljike sasjeckati u sjeckalici skupa sa cesnjakom i zelenjavom.
4. Dodati limunov sok, sol i avokado.
5. Vrhove umjesati rucno.
6. Cuvati u frizideru dobro zatvoreno u teglici ili odmah iskoristi kao sos za pastu.
~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Asparagus spread
Ingredients:
2 bunch asparagus
1 ripe avocado
2 cloves garlic
1 lemon
Sea salt
Handful spinach
Handful parsley
Preparation:
1. Wash asparagus, cut in 1-inch pieces. Steam separately tops and bottoms.
2. In a food processor pulse garlic, spinach and parsley.
3. Add cooled bottoms of asparagus in the food processor, lemon juice, salt and avocado.
4. Mix in the tops by hand.
5. Keep sealed in the fridge or use it immediately as a pasta sauce.
--
ae!
Njami! Kolko misliš da može stajati u frižideru? Jako mi se sviđa;)
ReplyDeletepa meni je stajalo 3 dana, 3. dan smo pomazali teglicu.. ali cijenim da u frizideru, dobro zatvoreno moze stajati jedno 4-6 dana bez problema..
DeleteObozavam ove recepte gde se tacno oseca sastojak od koga je napravljeno..u smislu da ako je spagla oseca se spargla i nije pokriveno sirom, pavlakom i slicnim...
ReplyDeleteKao odgovor na Foozdarijino pitanje: mislim da ovo moze da stoji ne vise od 2-3 dana, ali ako ih stavis u jako male teglice i pasterizujes (zatvorena teglica u serpu sa vodom koja vrije jedno 20 minuta i onda se tako i ohladi) mozda malo vise i izdrzi...ali nije neophodno da se prave velike kolicine...
pa da, ja sam napravila jednu srednje veliku teglicu i nije nam trajalo duze od 3 dana.. mada mislim da moze trajati malo duze od 3 dana..
Deletenadam se da si vidjela moje namaze od karfiola i brokula, mljac! =)
Jako dobar namaz, baš me privukao. Divlje šparoge koje obično koristim su već pri kraju, nađem li ih još sigurno ga pravim !
ReplyDeleteovdje sparoge tek pocinju.. jucer ih je pijaca bila prepuna.. sutra idem sa cegerom u soping da pazarim svjeze sparoge i lokalne jagode =)))
Delete