03 January 2014

Bulgur sa dinstanom tikvom i gljivama | Bulgur with sauteed squash and mushrooms

(scroll down for English)


Bulgur sam neko vrijeme zapostavila, ne znam zasto. Jako je ukusan, pogotovo ovaj nacin sa dinstanjem cesnjaka koji sam otkrila kod Milice sa bloga natanjiru. Ja sam umjesto kljucale vode pustila bulgur da se krcka u mlakoj vodi. Kod Milice mozete procitati detaljno o tome kako ga je ona spremala i sta je tocno bulgur, ako do sad niste znali. Ako bulgur nikad niste probali prvom prilikom ga pazarite i isprobajte jer ga je super jednostavno pripremiti i slaze se uz gotovo svako jelo.

Sastojci:
2 solje bulgura
oko 250 g sampinjona
1 butternut squash tikva
2 manja bijela luka
2-3 cena cesnjaka
Kelja po zelji
Morska sol, papar i ulje
cca 4 solje vode

Priprema:
1. U serpi na malo maslinovog ulja dinstati sjeckani cesnjak par minuta dok ne dobije zuckastu boju. Dodati bulgur i mjesati dok se sav ne oblozi uljem. Uliti vode (uvijek duplo od kolicine bulgura) i pustiti da se krcka dok ne pocne tekucina da nestaje. Povremeno promijesati da se ne zalijepi za dno.
2. U medjuvremenu dok se bulgur kuha isjeckati tikvu na kocke, oprati sampinjone i izrezati ih na cetvrtinu. Na malo ulja dinstati sjeckani luk par minuta pa dodati tikvu i sampinjone. Posoliti i popapriti po zelji. Dinstati dok tikva ne omeksa, jedno 15-20 minuta. 5 minuta prije kraja dodati sjeckani kelj.
3. Servirati toplo sa bulgurom.



~~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~~~

Bulgur with sauteed butternut squash and mushrooms




Ingredients:
2 cups bulgur
250 g mushrooms
1 butternut squash
2 small white onions
2-3 garlic cloves
Kale
Sea salt, pepper and oil
about 4 cups of water



Preparation:

1. In a pan heat a little olive oil and saute chopped garlic for a few minutes until it starts to smell nicely and gets yellowish color. Add bulgur and stir until it is covered with oil. Pour in the water (always double the amount of bulgur) and let it cook until the liquid starts to disappear. Stir occasionally so it doesn't stick to the bottom of a pan.
2. In the meantime, cut the squash into cubes, wash the mushrooms and cut them into quarters. Heat a little oil and saute chopped onions for a few minutes then add the pumpkin and mushrooms. Add salt and pepper to taste. Cook until squash is tender, for about 15-20 minutes. 5 minutes before the end add chopped kale.
3. Serve warm with bulgur.



--
ae! 

12 comments:

  1. Odlicno izgleda ovako u ovoj slatkoj zdjelici. Dobro bi dosla jedna sad za veceru :) Sretna Nova godina!

    ReplyDelete
    Replies
    1. bas bas je ukusno! nadam se da ces imati prlike da isprobas!
      takodjer sve najbolje Gogita! =)

      Delete
  2. Da znaš da sam i ja zbog Milice prvi put probala bulgur i evo danas sam ga imala za ručak. Ja ga kombinujem sa brokolijem i šargarepom koje pečem u rerni. Nije za svačiji ukus pošto je onako žvakav ali se meni baš dopada. Zato volim blogovanje jer sam mnoge nove stvari uvela u svoj repertoar kuvanja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmm, mora da je odlicno sa pecenim povrcem.. to cu isprobati sljedeci put.. ja bulgur bas volim i nadam se da cu ga sad cesce spremati.. do sad sam ga uvijek spremala samo sto bi ga skuhala u vodi, ali ovako sa dinstanim cesnjakom ima neki posebni smek =)
      da, cudo je to blogovanje, probas sto ti nikad ovako ne bi palo na pamet =)))

      Delete
  3. Odlican je! Takodje sam ga pravila po Milicinom receptu uz dodatak seckane sargarepe! Verujem da je sa sampinjonima i tikvom preukusan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne sumnjam da je sa sargarepom odlicno =)

      Delete
  4. Neces verovati da sam prvi put pravila bulgur pre nekih 15-tak godina po receptu Titovog kuvara za punjene paprike sa bulgurom. Od tad ga obozavam! I ova tvoja kombinacija mi izgleda sjajna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cula sam za taj Titov kuvar, ali nikad ga nisam imala prilike prelistati.. valjda cu kod nekog naletiti na tu knjigu.. zanimljivo da je u njemu uvrsten bulgur..

      Delete
  5. Ej, pa ti si baš vrijedna i u prijateljstvu sa bulgurom! :D
    Divna ti je kombinacija sa bundevom i pečurkama... Hvala ti za preporuku i baš mi je drago da ti se dopada moj način kuvanja bulgura!
    Želim ti sve najbolje u Novoj godini i da ti se sve želje i planovi ostvare... <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa znas da volEm tvoje recepte =)))
      i tebi sve najbolje na svim zivotnim poljima!

      Delete
  6. Super recept Jovanče!
    Baš volim bulgur a i tikvu:) Imam u zamrzivaču par kesica, odlična ideja kako da ih iskoristim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ova tikva se stvarno supe slaze sa bulgurom, mene prijatno iznenadilo =))

      Delete