08 February 2013

Namaz od cvjetače/karfiola | Couliflower dip

(scroll down for English)


Evo nesto jednostavno, brzo i ukusno. Namaz od karfiola se spremam napraviti vec neko vrijeme, ali kako ga bas volim i cesto ga skuham samo na pari sa malo morske soli i limunovog soka, tako ga uvijek bas takvog pojedem. Takav mi je najsladji. Namaz se moze jesti uz glavno jelo ili jednostavno uz pita-bread.

Sastojci:
1 glavica cvjetace/karfiola
1 veci cen cesnjaka
2-3 zlice tahinija
1-2 zlice limunovog soka
1-2 zlice maslinovog ulja
Morska sol

 

Priprema:
1. Karfiol oprati i izrezati na cvjetice te skuhati na pari ili u rerni na 400 F jedno pola sata.
2. U procesor staviti sve sastojke i pulsirati dok se ne dobije fina smjesa slicna humusu.
3. Posluziti toplo ili hladno uz pita-bread.


~~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Couliflower spread

Ingredients:
1 head cauliflower
1 clove garlic
2-3 tbsp tahini
1-2 tbsp olive oil
1-2 tbsp lemon juice
Sea salt


Preparation:
1. Wash cauliflower and brake into florets, steam it or roast it in an oven on 400 F for about half an hour.
2. In a food processor, combine all of the ingredients and pulse until smooth.
3. Serve it cold or warm with some pita bread.



--
ae!

11 comments:

  1. Zanimljivo mi je sto ima tahinija umesto nekih uobicajenih dodataka za namaze, tipa krem sir, majonez, pavlaka...moram probati, bas deluje jednostavno i zdravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa ja nisam neki ljubitelj ni sira ni majoneze, a obicno nastojim da se u ovakvim namazima osjeti povrce =)

      Delete
  2. Sjajno, divan namaz. Ima dana kadmi se ne jede ništa mesno. Odličan recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. skroz je jednostavan i brz, a super ide i uz mesne i bezmesne recepte..

      Delete
  3. Odlicno! Ja pre nisam mogla ni smisliti karfiol, a sad stalno otkrivam nove nacine za upotrebu... :) I volim ga puno...

    ReplyDelete
  4. Volim zelenjavne namaze i ta namaz je jedna lepa ideja.

    ReplyDelete
  5. Obožavam karfiol u svakom obliku. :)

    ReplyDelete
  6. Karfiol mi nije baš prvi izbor, ali uz ove dodatke i u obliku namaza rado bih ga isprobala. Odlično izgleda !

    ReplyDelete
    Replies
    1. mozda ce ti se vise svidjeti ovaj novi od brokula =)

      Delete