Ovih dana sam se totalno navukla na mrkvu/sargarepu. Zadnje dve nedelje sam opet usla u fazon cijedjenja soka u sokovniku (zanemarila sam to citavu zimu). Pa ubacim jabuke, narance, limun, ciklu/cveklu, celer, mrkvu.... Onda uvijek ostane onih ostataka pa mi bude zao baciti. Mrkvicu obicno prvo iscjedim pa sad imam punu ciniju rendane mrkve koju treba nekako iskoristiti. Pa su se tako sem soka od mrkve zaredali kolaci sa mrkvom, salate sa mrkvom, mafini sa mrkvom, a i grickam je na poslu, 'nako ko zec.. Mislim da bi nam mrkva uskoro mogla izaci na usi. Pa evo prvi u nizu recept sa mrkvom, ovaj je sirov da siroviji ne moze biti.
Sastojci za filu:
2 solje sirovih indijskih orascica (potopljeni u vodi bar sat vremena)
2 zlice soka od limuna
1 zlica kokosovog ulja
2-3 zlice meda ili javorovog sirupa
Voda, po potrebi
Sastojci za "koru":
2 velike mrkve/sargarepe (oprane i oguljene---ja sam mrkvu cijedila u sokovniku pa u ovim ostacima nije bilo previse tekucine)
1 solja suhih marelica (moze i urme)
1 solja orasa ili pecans
1/2 zlicice cimeta
1/2 zlicice djumbira u prahu (moze i bez)
1-2 zlice meda
Priprema:
1. U sjeckalicu ubaciti sve sastojke za filu i pulsirati dok se ne dobije fina, glatka smjesa. Vode dodati po potrebi, zavisno od gustine koju zelite. Probajte, pa dodajte jos meda ako volite vise slatko. Staviti u ciniju i ostaviti u frizideru dok se ne napravi kora.
2. U sjeckalici potom posebno izrendati mrkvu, posebno samljeti orase, a posebno marelice. Na kraju sve sastojke za koru dobro pomijesati da se sve poveze u kompaktnu masu.
3. Pola smjese staviti u kalup oblozen pek papirom (ako koristite onaj kalup za tortu sto mu se skida obruc, njega takodjer oblozite pek papirom). Pritisnuti i poravnati necim povrsinu kore (dnom case ili necim sirim). Ostaviti u frizideru da se kora stisne.
4. Potom preko kore staviti pola file. Ostavite u frizideru ponovo da se stisne.
5. Na kraju preko file staviti drugu polovicu kore. Takodjer poravnati povrsinu. Ostaviti u frizideru preko noci (ili ako vam se zuri--dok se ne stisne).
6. Drugi dan drugu polovicu file premazati preko cijelog kolaca (ja sam sve samo okrenula naopacke i kolac je sam skliznuo iz cinije, tako da je dno zapravo doslo na vrh). Meni se fila bas bas stisnula pa sam ja drugu polovicu file ponovo stavila u sjeckalicu i dodala malo vode. Ukrasiti po zelji.
E, da, i sretan Vam 1. maj!!! =)
~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Raw carrot cake
2 cups raw cashews (soaked in water for at least 1 hour)
1-2 tbsp lemon juice
1 tbsp coconut oil
2-3 tbsp raw honey or maple syrup
Water, as needed
Ingredients for "crust":
2 large carrots
1 cup dry apricots (or dates)
1 cup walnuts (or pecans)
1 tsp cinnamon
1 tsp dry ginger (optional)
1-2 tbsp honey (or maple syrup)
Preparation:
1. In a food processor add all the ingredients for filling and pulse until you get smooth mixture. Add water as necessary depending how thick you want the frosting. Try it and add more honey if you'd like. Put in a bowl and leave in fridge until you make the "crust".
2. In a food processor shred separately carrots, walnuts and apricots. At the end mix all the crust ingredients to form a compact mixture.
3. Press half of the crust into the bottom of the mold covered with baking paper (if using spring-form pan cover it with baking paper as well). Even the surface with glass bottom or something of that sort. Leave in fridge to harden.
4. Put half of the filling over the crust and leave in fridge to harden.
5. Put second half of the crust over the filling. Even the surface and leave in fridge over night (or if you're in a hurry until it hardens).
6. The next day take the remaining filling and spread across the whole cake. My filling was a bit hard when I took it out of the fridge so I pulsed it for a few times in a food processor with a little water. Decorate as you wish.
And, yes, happy International May Day!
--
ae!
Divno izgleda! Na prvi pogled reklo bi se da je pecena, jako zanimljivo.
ReplyDeletenista u ovom kolacu nije peceno =)
Deletefantasticno izgleda ! Vidim da orasi svuda skupljaju vlagu, ali jel ipak sargarepa ne pusti tecnost ?
ReplyDeletestrasno interesantno i sveze...
p.s. upravo slusam muziku iz Midnight in paris..jel' to?
e vidis, i ja sam mislila da ce mrkva pustiti puno tecnosti, ali nije.. izgleda da je orasi skroz upiju.. na poslu i kuci se svima svidjelo, nije previse slatka, a ukusna.. komentar jednog tinejdzera na poslu je bilo "pa ovo se mora puno zvakati".. rek'o kamo srece pa imas zdrave zube!
Deletep.s. pa moguce, ne znam na koju pjesmu mislis ;)
Moz' misliti, mora da se zvace !!! Pa da mu ne bude tesko ??!!??
Deletep.s. samo je muzika bila...strasno mi se dopada...a i ovo sto upravo svira !
ispravak netocnog naloga:
Deletedanas sam se u vozu sjetila da sam ja ove mrkve cijedila za sokovnik zato nisu imale puno tekucine! meni je taj "detalj" skroz na skroz ispario iz sjecanja =)))
Odličan mi je ovaj kolač i jako zanimljiv, a lijepo mi i izgleda ! I ja sam ljubitelj mrkve i kada krenem nema dana bez mrkve , bilo sirove, bilo u soku, ponekad i u kolačima.
ReplyDeleteBaš je impresivna torta, obavezno ću isprobati :) Ne znam samo hoću li naći kokosovo ulje, postoji li nešto čime bi se ono moglo zamijeniti?
ReplyDeletekokosovo ulje mozes slobodno izostaviti, ne igra on tu neku preveliku ulogu sem da kremi da malo okus kokosa..
DeleteSjajno, bas, na prvi pogled nebi se reklo da je raw
ReplyDeleteTorta je preeeukusna:)))
ReplyDeleteHvala na sjajnom receptu!!! Ja sam je poravila sa urmama, sledeći put ću svakako probati i marelice
e bas mi je drago da ti se svidjela! i sa urmama vjerujem da je super ukusa =)
DeleteJeste, kao i većina tvojih recepata! Već neko vreme pratim tvoj blog, pravim red slanog-red slatkog, i zaista je sve ispadalo odlično:) Po mom ukusu!
Deletezahvaljujem na isprobanim receptima! trudim se da je sve vise-manje jednostavno, brzo i zdravo =)
Delete