18 May 2013

Kolač od mrkve/šargarepe // Classical carrot cake

(scroll down for English)

Nastavljam sa mrkvom kao glavnim sastojkom. Na redu je klasicni kolac od mrkve, ali bez preljeva, slikan u nekom polu snu, poluotvorenih ociju prije odlaska na posao. Jer polovicu nosim na posao (obecala klincima), a drugu polovicu ko zna dal cu zateci kad dodjem kuci. Prije cu naci ostatke nekih mrvica nego komad kolaca. I da, okrenut je naopacke (ne pitajte zasto)...

Sastojci:
2 solje brasna (ja stavila 1 integralnog, 1 ovasnog)
2 zlicice sode bikarbone
3 zlicice cimeta
1 zlicica djumbira u prahu
3 jaja
1 solja maslinovog ulja
1 solja smedjeg secera
3 solje mrkve (oprane, oguljene i naribane)---ja sam imala ostatak nakon sto sam iscjedila sok tako da moja mrkve nije imala puno soka
1/2 solje sjeckanih orasa
1/2 solje suhih grozdjica

Priprema:
1. Zagrijati rernu na 325 F (180 C).
2. U posudi prosijati brasno, sodu, cimet i djumbir.
3. U drugoj posudi mikserom zamutiti jaja, ulje i secer.
4. Dodati suhe sastojke u mokre i miksati minut-dva.
5. Dodati naribanu mrkvu, orase i grozdjice.
6. Smjesu preliti u kalup, prekriti folijom i peci jedno 45 minuta. Nakon jedno 25 minuta skinuti foliju. Probati cackalicom, ako izadje cista onda je gotovo. Pustiti da se ohladi.



~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Classical carrot cake
Continuing with carrot recipes... This time classical carrot cake without the frosting.

Ingredients:
2 cups all flour (I put 1 whole wheat and 1 oat)
2 tsp baking soda
3 tsp ground cinnamon
1/2 tsp ginger
3 eggs
1 cup olive oil
1 cup brown sugar
3 cups grated carrots (I had leftover carrots from squeezing the juice so my carrots didn't have that much juice in them)
1 cup nuts (pecans or walnuts)
1 cup raisins

Preparation:
1. Preheat oven to 325°F.
2. Mix together in a bowl together flour, soda, cinnamon and ginger.
3. In another bowl mix together eggs, oil and sugar.
4. Add dry ingredients into the wet ones and mix for about a minute or two.
5. Add the grated carrots, nuts and raisins.
6. Pour batter in cake pan, cover with aluminum foil and bake for about 45 minutes. After about 25 minutes take off the foil. Test for doneness by inserting a tooth pick, it should be dry when taken out.


--
ae!

10 comments:

  1. Jao Jole ovo je odlično!!!

    ReplyDelete
  2. Odlican. Jeli spada u suvlje ili socnije kolace. A i uvod ti je sjajan, bas sam se nasmejala.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma da vidis kako sam ga slikala onda bi se tek ismijala =)
      ovaj kolac, iznenadjujuce, spada u socnije kolace.. bio je bas mekan i brzo je nestao.. a moje mrkve nisu imale previse tekucine jer su to bili ostaci cijedjenja soka tako da nisam sigurna kako je ispao tako socan..

      Delete
  3. Šargarepa je super u kolačima, sviđa mi se dodatak začina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aham, mislim da sam zacine taman pogodila =)

      Delete
  4. Baš volim kolače od mrkve i ova kombinacija sastojaka mi se jako sviđa. Vjerujem da je kolač sočan i odličan. Slikanje u jutarnje sate prije posla nije niti meni baš najdraži doživljaj :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a sta da se radi, nekad moras i na jedno oko skiljeci uslikati to sto imas ;)

      Delete
  5. Baš lijepo izgleda!
    Sad si me podsjetila.Imam doma sve sastojke, jedino ne znam hoću li imati dovoljno mrkve, ali mogu dodati malo jabuke. Riješen desert za danas!

    ReplyDelete
    Replies
    1. da, i jabuka moze rijesit istvar =)))

      Delete