..iliti bademela, kako sam joj od milja dala ime!!!
Sastojci:
1 solja badema
1 zlica meda
1 zlicica kakao praha (vise zbog boje nego zbog okusa)
1 zlicica mljevenog rogaca
Priprema:
1. U elektricnom procesoru mljeti bademe 12 minuta. Zapravo citav proces mozete naci na blogu rawmazing. Ako vam je sjeckalica velika i jaka meljete ih oko 12 minuta. Moj procesor je mali pa je citav proces sa sve pauzama da se o'ladi (kad se malkice pregrij'o) trajao skoro 20 minuta. Uglavnom na tom blogu cete naci slike korak po korak, ja ih nisam slikala, jer mi je ovo bio eksperiment (kojeg ponavljam cim se smaze prva teglica).
2. Kad dobijete putar od badema rucno umjesajte med, kakao prah i mljeveni rogac (obavezno da ga prosijete).
Domacu nutelu mozete napraviti i sa ljesnjacima kao sto sam je onomad radila za marcipan kuglice.
Zaboravite kupovnu nutelu!
Ovo je pravo savrsenstvo bez umjetnih, sumljivih i nepoznatih dodataka!!!!
~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Homemade almond nutella
..or almondella, the new name I gave it!!!
Ingredients:
1 cup almonds
1 tbsp raw honey
1 tsp coco powder (more for the colour than taste)
1 tsp ground carob
Preparation:
1. In a food processor chop almonds for about 12 minutes. You can find the whole process with pictures on rawmazing blog. If your food processor is big and strong you'll process the almonds for about 12 minutes. My processor is small so this process for me lasted for about 20 minutes with breaks (I had to make pauses when it heated up too much).
2. When you get almond butter by hand add honey, coco powder and ground carob (sift it first).
Forget about nutella from the store!
This is just divine without preservatives, suspicious or unknown ingredients!
--
ae!
Savršen recept i fino izgleda bademela :), a najvažnije da je domaća, bez kojekakvih "dodataka" koje ima kupovna.
ReplyDeleteMuzika ti je super :)
hvala! odlicna je, isprobaj, neces pozaliti ;)
DeleteDraga moja, ova badamela ti izgleda savršeno;)
ReplyDeleteaham, i da znas da sam je jedva prestala jesti =)
DeleteFantastično! Jako je jednostavno, kao kad pravimo običan puter od koštunjavog voća uz neke fine dodatke. Mnogo mi se dopada, prvom prlikom ću da nas počastim :)
ReplyDeletemilice, vrlo je jednostavno, sem sto treba vremena da se dobije putar.. ali se zbilja isplati =)
DeleteOdlicno, narocito ovaj dodatak rogaca...mmmm
ReplyDeleteaham, ja bas volim rogac, a ovdje daje poseban smek!
DeleteZdravo,
ReplyDeleteNedavno smo lansirali stranicu Svajela.hr, što je tražilica recepata sa blogova i stranica web s receptima. Primjetili smo da imate super recepte na Vašem blogu koje bih voljeli indexirati na našoj stranici. Ako želite saznati više o nama i kako se prijavit, molimo Vas da posjetite našu stranicu ovdje: http://www.svajela.hr/ ili da nam pošaljete email na info@svajela.hr.
S poštovanjem,
Senka
O Nutelli imam jako lose misljenje - braon mast sa ogromnom kolicinom secera i gomilom aditiva, ali nazalost Junior je obozava. Posto je ova tvoja domaca Badamela totalno nesto drugo, a izgled skoro isti, evo mogucnosti da i sin i mama budu srecni i zadovoljni... Molim te za sugestiju cime da zamenim rogac, nema sansi da ga ovde kod mene nadjem.
ReplyDeleterogac mozes izostaviti slobodno i dodati mozda zlicicu vise kakao praha..
DeleteNasla sam rogac! Doduse u prahu, ali sam ga nasla! Da li su moji bademi bili malo suvlji, ili sam ja bila nestrpljiva, ali jedna kasika meda je meni bila premalo da bi se sva kolicina suvih sastojaka povezala. STavila sam dve kasike meda i dve kasike vode i dobila sam finu ujednacenu pastu. Rezultat je super, ovih dana cemo da vidimo kako Junior reaguje...
Deletea jesi ti samo samljela bademe ili si mljela dok nisi dobila puter od badema? javi obavezno kako je Junior reagirao =)
DeleteNe, nisam, jer me je blender ostavio na cedilu, pa sam mlela rucno na masinicu. Novi blender i tako! Javicu za Juniora, ovih dana je jeo puno cokolade, pa cemo da sacekamo koji dan!
Deletee ako si samo samljela, a nisi dobila putar, onda ce ti sigurno trebati vise meda (pa mozda cak i malo vode) da ti to dobro poveze..
DeleteSuper, super, ! Ova verzija domaće nutelle mi se jako sviđa,bademi, rogač...... pravim je već sutra !!
ReplyDeleteajd' pa javi kako je tebi ispalo =)))
DeleteBademela:):):)
ReplyDeleteSuper zvuči! I ja taj treš od nutele ne kupujem više...Mada nisma ni pre nešto kupovala al ja sam uvek za domestik varijante. Lepo čoek zna šta se unutra nalazi.
ja muku mučim na nađem taj procesor koji je jak i ima one debele noževe. Kod nas sve mali nožići, ništa ne uspevam da izmeljam onoliko sitno koliko bi želela...
da, i ja imam mali pa nije najbolji bas sa fino sjeckanje.. ma nema boljeg do domaceg! ;)
DeleteA tako i izgleda kao čisto savršenstvo.
ReplyDeletehvala D! =)
DeleteJovanka, ovo je otkrice godine, hvala za nutelicu, ovo moram praviti
ReplyDeletenema na cemu! nadam se da ce ti se svidjeti, mene je odusevila..
DeletePitanjce...Da li se mora drzati u frizideru ili moze stajati i vani i koliko dugo?
ReplyDeleteja sam svoju drzala u frizideru (mada ne stignem da je sacuvam jer brzo nestane).. u frizideru mislim da moze stajati par tjedana..
Delete