20 May 2013

Povrće na pari // Steamed vegetables

(scroll down for English)

Evo jedan recept jednostavan da jednostavniji ne moze biti (ili mozda moze?)...

Sastojci:
Prokelj, kolicina po zelji
Mahune, kolicina po zelji
Mini paradajz
Mladi luk, kolicina po zelji
Morska sol i limunov sok
Maslinovo ulje po zelji

Priprema:
1. Prokelj i mahune dobro oprati, prokelj isjeci na cetvrine, a mahunama odrezati peteljke te ih staviti da se kuhaju na pari dok ne omeksaju.
2. Paradajz i mladi luk nasjeckati, posoliti i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom)
3. Kad je povrce skuhano pomijesati ga u ciniji sa paradajzom i mladim lukom.



~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~

Steamed vegetables



Ingredients:
Brussels sprouts
String beans
Cherry tomatoes
Scallions
Seasalt, lemon juice, olive oil

Preparation:
1. Wash the vegetables, cut Brussels sprouts in quarters, and string beans in halfs. Steam them until they are soft.
2. In the meantime cut tomatoes and scallions and sprinkle with sea salt, lemon juice and olive oil.
3. When the Brussels sprouts and string beans are ready mix everything together.



--
ae!


7 comments:

  1. Zdravo i odlično, lagani ljetni ručak po mojoj mjeri ! Sviđa mi se kako si iskombinirala povrće i u ovim kombinacijama posebno mi je važno pravo, dobro maslinovo ulje !

    ReplyDelete
    Replies
    1. slazem se za maslinovo ulje.. ja za povrce na pari i tako neke svjeze salate "cuvam" domace istarsko =)

      Delete
  2. I ja uvek kuvam povrce na pari..neuporedivo je bolje a da ne govorimo o tome koliko je zdravije ! Pre par meseci sam vodila neki kurs kuvanja na jugu Italije...oni uopste ne kuvaju povrce na pari i kada sam im rekla da je tako bolje gledali su me kao Sv. Petra !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe, to je nesto slicno kao kad ja mojima u Bronxu kazem da se hrana moze spremiti i na druge nacine, a da to ne mora biti deep-fried!

      Delete
  3. Izgleda baš fino! Još nisam radila u ovoj kombinaciji, probati ću kad narastu moje mahune u vrtu.

    Kao uvijek, glazba ti je taman za moju dušu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. odlicno ako imas svoje mahune! onda ih bas vrijedi skuhati na pari..

      hvala!

      Delete
  4. volim povrće na pari, volim sporemiti brokulu i karfiol
    i napravim dresing od senfa, limunovog soka i maslinovog ulja

    ReplyDelete