Jedna od mojih omiljenih juhica je ujedno i ulaznica za ovomjesecnu igricu Ajme koliko nas je cija domacica je Nevena sa bloga Hleb&lale. Ovomjesecna tema je kruh (ne njegova izrada) u kombinaciji sa nekim jelom.
Sastojci za supu:
Svezanj svjezeg mladog spinata/spanaca
2-3 cena cesnjaka
Maslinovo ulje
4-5 solja vode
Morska sol i papar
Sastojci za krutone:
Stari kruh/hleb
Zacini: suhi oregano, suha paprika, garam masala, turmeric, morska sol, papar, maslinovo ulje
Svjezi spinat sa danasnje pijace..
Priprema:
1. Listove spinata dobroooo oprati. Moj svezanj je bio pun nekakvog pijeska, a nema nista gore nego pod zubima osjetiti njegovo skripanje. Ja sam listove prvo skuhala na pari i kasnije spinat prelila sa ovom vodom (ovaj korak se moze i preskociti).
2. U zdjelu sipati malo maslinovog ulja. (Ako zelite zaprsku onda dodati zlicu integralnog brasna pa potom cesnjak i dinstati dok brasno malo ne potamni).
3. Ako zelite preskociti zaprsku (kao ja) onda na ulje staviti sjeckani cesnjak. Dinstati pola minute pa ubaciti spinat i vodu. Posoliti i popapriti te kuhati jedno 10-ak minuta.
4. Kad se spinat skuhao stapnim mikserom sve dobro zgnjeciti. Prokuhati jos minut-dva.
Krutoni:
1. Zagrijati pecnicu na 325 F (cca 170 C).
2. Dok se supa kuha, isjeckati stari kruh na kockice. U ciniji pomijesati po zlicicu od svakog zacina. Uliti zlicu-dve maslinovog ulja te umijesati kockice kruha.
3. Staviti kockice kuha na pleh te peci jedno 10-ak minuta.
4. Krutone posluziti uz supu.
~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~
Spinach soup with homemade croutons
Ingredients for soup:
Bunch baby spinach
2-3 cloves garlic
Olive oil
4-5 cups water
Sea salt and pepper
Ingredients for croutons:
Old bread
Spices: dry oregano, dry paprika, garam masala, turmeric, sea salt, pepper, olive oil
Preparation:
1. Wash spinach well. Steam it and save the water (or just skip this step).
2. Heat some olive oil in a pan. (You can add a spoon of flour for thickness, than add chopped garlic and saute until the flour turns light brownish).
3. Or you can skip the flour and just heat olive oil, add chopped garlic, saute for half a minute then add spinach and water. Season to taste and cook for about 10 minutes.
4. When cooked with a hand blender blend until smooth. Cook for another minute or two.
Croutons:
1. Preheat the oven to 325 F.
2. While the soup is cooking cut the old bread in cubes. In a bowl mix a teaspoon of each spice. Pour a teaspoon or two of olive oil. Mix in the bread cubes.
3. Put on baking sheet and bake for about 10 minutes.
4. Serve them with the soup.
--
ae!
jaoj jeste...strasno je kada se u spanac uvuce ta zemlja i ostane oko peteljke i pored svog pranja...pa onda skripi pod zubima ! Jako mi se dopada ova tvoja corbica bas zbog toga sto je jednostavna i bez zaprske...veliki sam protivnik zaprske i ne nalazim da je neophodna, stavise...I moja mama ovako pravi corbicu od spanaca a ja brate tako pravim od svega sta mi padne na pamet! I krutoni su super...pa jos kada su od nekog hleba koji nije beo, onda imaju i ukus specijalan ! Bastovanka for president !
ReplyDeletehehehe, hvala M.! ni ja ne volim zaprsku tako da je nikad ni ne stavljam.. sad ce biti sve vise raznog povrca pa ce biti i raznoraznih supica =)
DeleteJuhica je super, a krutone sam baš u nedjelju radila ali sam zaboravila na ovo divno začinsko bilje koje ih pretvori u jako ukusnu grickalicu. Drugi put ih pravim ovako.
ReplyDeletehvala B.! sto vise zacinskog bilja to bolje (to je moj moto!) =)
DeleteDivno izgleda sve zajedno, super ulaznica. Svidja mi se kako si sve dekorisala. Bijeli cvjetici su preslatki :)
ReplyDeletehvala G.! =)
DeleteOdlična juha i divna prezentacija!
ReplyDeletehvala =)
DeleteOdlična ulaznica, a juhica bi mi baš prijala. Sviđa mi se prezentacija!
ReplyDeletehvala T.! =)
DeleteSuper corba, ali jos bolji krutoni. Bar meni! Ja ih jako volim i nikad ih ne dodam u jelo malo vec kad jednu turu iz supe pojedem, odmah dodam sledecu... :)
ReplyDeletepa tako sam i ja dok sam jela ovu juhicu =)))
Delete