09 May 2013

Falafel

(scroll down for English)


Bas bas bas volim falafel. Volim opcenito blisko-istocnu kuhinju, ali dobro napravljenom falafelu nikad ne mogu odoliti. Imam dva provjerena mjesta u gradu na koja povremeno odem da ubijem zelju za falafelom. I vec se neko vrijeme spremam da ih napravim i toliko puta sam posjetila recept na blogu Poljubi kuvaricu ali uvijek nesto drugo iskrsne. Danas su napokon i oni dosli na red! Nije da se hvalim, ali za prvi put su mi stvarno dobro ispali, nisu uopce bili premasni (kao sto su kod mnogih, a onda mi dodje da ih vratim!)..


Sastojci:
2 solje sirovih leblebija (potpljenih u vodi preko noci)
1 glavica crvenog ili bijelog luka
3-4 cena cesnjaka
Sok od jednog limuna
Saka-dve svjezeg persina i/ili korijandera
2 zlice sezamovih sjemenki
2-6 zlica ovasnog brasna (broj cete odrediti kad budete pravili smjesu)
Maslinovo ulje
Zacini: morska sol, aleva paprika, kumin, mljeveni kim, papar (po zlicicu ili vise od svakog)

Priprema:
1. Leblebije/slanutak potopiti u vodi preko noci. Sljedeci dan ih isperati, ocijediti i pustiti da se malo prosuse. One se ne kuhaju vec se peku tako sirove. Kuhane leblebije su previse mekane i tijesto se raspada.
2. U sjeckalicu staviti lukac, cesnjak, sok od limuna, persin i/ili korijander, sezam i zacine te samljeti na sitno (krupni sastojci mogu narusiti kompaktnosti smjese). Potom ubaciti leblebije i ovasno brasno. Meni je smjesa prvo bila previse suha pa sam ubacila par zlica vode. No medjutim kasnije se ispostavilo da 2 zlice brasna, kako je pisalo u orginalu, nije bilo dovoljno. Kad sam pocela oblikovati cuftice tijesto mi je bilo gnjecavo i ocigledno je bilo suvise tekucine. Potom sam dodala jos cca 4 zlice brasna i bilo je taman.
3. U tavi/tignju zagrijati malo maslinovog ulja. Kad se ulje zagrije stavljati cuftice (ja sam ih oblikovala kao fasirano meso) na ulje. Na umjerenoj vatri prziti svaku stranu jedno 5 minuta.


Mi smo ove cuftice ubacili u pita-bread sa humusom i povrcem i u slast smo ih pojeli.


~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~

Falafel


Ingredients:
2 cups dry chick peas (soaked in water overnight)
1 red or white onion
3-4 cloves garlic
1 lemon
Handful (or 2) fresh parsley and/or cilantro
2 tbsp sesame seeds
2-6 tbsp oat flour (the number of spoons you'll decide upon making the dough)
Olive oil
Spices: sea salt, dry paprika, cumin, ground caraway seeds, fresh ground pepper (tsp or more of each)

Preparation:
1. Soak check peas over night in water. The next day rinse them, drain them and leave for a while to dry out. Chick peas are not to be cooked. Dough from cooked chick peas is too soft and it falls apart.
2. In a food processor put onion, garlic, squeezed lemon juice, fresh parsley, spices and process until everything is smoothly blended together. Than add chick peas and flour. My dough was too dry so I added 2 tbsp of water. However, it turned out that when I started to make the balls it was too wet so I added additional 4 tbsp of flour.
3. On a medium fire heat olive oil in a pan. Start forming balls (but since I wasn't deep-frying them I pressed them between my palms a bit) and when the oil is warm enough fry each side for about 5 minutes.


I put falafel in pita-bread with hummus and salad and it was delicious!


--
ae!

8 comments:

  1. Jao, ova zadnja fotka me je dokrajčila...Izgleda neodoljivo;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala draga! smazala sam ga u roku dok si rekao "falafel" toliko sam bila gladna =)

      Delete
  2. oduvek sam davala zdravo za gotovo da se leblebije kuvaju prethodno i onda umese sa ostalim sastojcima. NIkada nisam ulazila preterano u detalje..pitam se kako se to samo namocene leblebije ipak skuvaju za 5 minuta pecenja...ocigledno se skuvaju jer in he bi valjda jela zive !
    I ja obozavam falafel !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni je se do nedavno nisam previse interesirala o sastojcima.. onda kad sam pocela citati recepte vidis da su sirove leblebije u pitanju.. valjda zato sto se sitno samelju i pomijesaju sa ostalim sastojcima pa zapravo i ne osjetis da su sirove..

      Delete
  3. Izgleda jako primamljivo! Očiti moram ići kupiti slanutak

    ReplyDelete
    Replies
    1. probaj, vrlo je jednostavno, a stvarno su ukusni!

      Delete
  4. Oooo, odličan je . Slika me progoni otkad sam je videla na fejsu. Pravim uskoro. :)

    ReplyDelete