16 April 2013

Voćna salata sa chajotom // Fruit salad with chayote

(scroll down for English)


Chayote ili povrtna kruska je biljka iz porodice dinja, krastavaca i tikvica (squash). Porijeklo joj je iz Meksika i Centralne Amerike, a uveliko se uzgaja u Brazilu, Kosta Riki i Latinskoj Americi. Kod ove biljke nije samo plod jestiv, vec i stabljika, list, korjen pa i sama sjemenka u sredini (koja je relativno mekana). Kuhana ili sirova bogata je vitaminom C. Prvi put sam je neki dan probala na pijaci i ako mene pitate okus joj je previse neutralan, da ne kazem bezukusan ako se jede sama (nesto slicno kruski po teksturi, ali bez nekakvog specificnog okusa).  Najcesce se pridodaje salsama (upravo zbog tog neutralnog okusa), ali ja sam je ubacila u vocnu salatu.


Sastojci za vocnu salatu:
Voce po zelji
Chayote
Sok od 2 narandze (ili limun)
Zlica cimeta
Malo meda
Malo sjeckane mente

Priprema:
1. Svo voce oprati, peteljke odrezati pa nasjeckati na kocke. Narandze iscijediti pa sve skupa dobro pomijesati.
2. Ostaviti u frizideru da se okusi dobro prozmu.





~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~


Fruit salad with chayote


Chayote or pear squash or vegetable pear is an edible plant from the same family of melons, cucumbers and squash. It originated in Mexico and Central America and it grows in abundance in Brazil, Costa Rica and other Latino American countries. If you ask me it has totally neutral taste (similar texture as pear but with no specific flavor). It is not only fruit that is edible but its root, stem, seed (rather softish) and leafs as well. Raw or cooked it is very rich in vitamin C. It is mostly used in salsas but I put mine in fruit salad.


Ingredients:
Fruits as you like
Chayote
Juice from 2 oranges
1 tbsp cinnemon
1 tbsp honey
Handful chopped mint

Preparation:
1. Wash all fruits, cut the in cubes, squeeze oranges and mix well with the rest of the ingredients.
2. Leave in the fridge for at least half an hour to chill.



--
ae!

11 comments:

  1. Chayote mi je sasvim nepoznato, ali salata odlicno izgleda. Svidja mi se dodatak mente :), a cimet sve vise koristim i stavljam u svasta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. uu ja cimet bas bas volim i stavljam ga u sve dezerte =)

      Delete
  2. Mislim da sam probala tu voćku jednom i zaključak m je bio isti kao i tvoj:)
    Hvala na otkrivanju imena!

    ReplyDelete
  3. Ja mislila kruska...:-).... silly me :-). Izgleda odlicno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. fala Ivek! mozda naidjes na ovu "krusku" tamo na tvom ostrvcu pa je probaj =)

      Delete
  4. Kod mene na pijaci postoji jedna tezga koju drzi jedan jako simpatican Cejlonac...kod njega ima svega i svacega ali posto on jako slabo govori italijanski tesko moze da objasni sta je sta...i ova vocka je stalno prisutna i nikako da je probam, a mislila sam cak da se radi o nekom povrcu ! Ima i nesto jako smesno - lici na bubuljicav krastavac !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajde uslikaj pa mi sibni sliku tog bubuljicastog krastavca, bas me zanima sta je u pitanju =)

      Delete
  5. Voćna salata je odlična ideja, a ja sam sada dobila priliku upoznati chayote, ako je negdje nađem isprobati ću je sigurno u nekoj ovakvoj salati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ma jedva cekam raznovrnost voca da pocnem sa sezonom vocnih salati =))

      Delete
  6. I za mene je ova biljka novo saznanje. Salata izgleda odlično. Nadam se da će mi se ukazati prilika da je probam.

    ReplyDelete