Dvoumila sam se dal da napravim falafel koji bas bas volim ili burger uz manje izmjene. Prevladao je burger samo zato sto nisam bila od volje za przenje u ulju. Sto ne znaci da ce falafel pasti u zaborav. Ovo je moja ulaznica za ovomjesecnu Ajme, koliko nas je igricu. Zadana tema su leblebije/slanutak a domacica je Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene zene.
Sastojci:
1 solja sirovih leblebija/slanutka
1 bijeli luk
2 mlada luka
Saka svjezeg persina
Malo maslinovog ulja
2 cena cesnjaka
2-3 zlice mljevenih ovasnih pahuljica (ili ovasnog brasna)
Zacini: morska sol, aleva paprika, kumin
Drugi potrebni sastojci (po zelji):
avokado
paradajz
salata
crveni lukac
domaca peciva
humus
ajvar
Priprema:
1. Dan prije leblebije potopiti u vodi. Sljedeci dan ih isprati, uliti vodu, malo posoliti i kuhati dok ne omeksaju. Ostaviti ih da se prohlade.
2. U sjeckalici prvo sasjeci luk, mladi luk, persin, cesnjak i leblebije. Na kraju staviti mljevene ovasne pahuljice, malo ulja i zacine.
3. Od smjese raditi burgere i staviti ih na pleh oblozen pek papirom. Posuti malo aleve paprike po vrhu i peci ih na 180 C jedno 15-20 minuta.
4. Staviti ih u peciva i posloziti ostale sastojke po zelji.
~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Chick pea burger
Ingredients:
1 cup dry chick peas
1 onion
2 scallions
Handful fresh parsley
LIttle olive oil
2 cloves garlic
2-3 tbsp oat flour
Spices: sea salt, dry paprika, cumin
Other ingredients:
Avocado
Tomatoes
Lettuce
Red onion
Homemade buns
Hummus
Ajvar
Preparation:
1. A day before soak chick peas in the water and leave over night. The next day rinse, add water and little salt and cook until they are soft.
2. In a food processor chop onion, scallions, garlic and cooked chick peas. At the end put oat flour, little olive oil and spices.
3. Make burgers from the dough and put them on the baking sheet covered with baking powder. Sprinkle a little dry paprika on top and bake for about 15-20 minutes at 350 F.
4. Put them in buns and top with desired veggies.
--
ae!
http://www.weeatreal.com/2009/02/baked-falafel.html
ReplyDeleteCao !! Bas mi se dopadaju ovi "Lebleburgeri"...jedno pitanje samo: znaci ti leblebije ne miksujes nego ih onako cele pomesas sa ostalim izmiksovanim sastojcima, jel' tako?
ReplyDeletep.s. strasno me interesuje taj tvoj posao...o cemu se tacno radi?
pozdrav,
Marina
Cao Marina, ne, leblebije sameljes skupa sa ostalim sastojcima.. malo sam izmjenila sad objasnjenje, mozda prije nije bilo jasno..
Deletea o mom poslu mozes procitati u Jovanke Bastovanke dogodovstine u podnaslovu "o bastama".. =)
pozdrav!
Hvala ! Moram da ti priznam da cu da ti ukradem ovaj recept !
Deletepa ja sam potpuna krecana ! Cak sam i procitla lepo o tvom poslu i usvojila ideju o tome ali se uopste ne secam momenta kada sam sve to uradila...ne smem ni da pomislim kakva cu da budemo za 20 godina !!
DeleteDraga, super ti izgledaju ovi burgerčići. Peciva su kupljena? Pitam jer mi i ona izgledaju domaća;)
ReplyDeleteaham peciva su domaca ;)
DeleteSve zajedno izgleda fenomenalno!
ReplyDeleteOve burgere bih rado isprobala, i ja preuzimam recept, izgledaju odlično !
ReplyDelete