02 February 2013

Jovanke Baštovanke pizza sa porilukom // Veggie pizza

(scroll down for English)

Ovo je ubjedljivo jedna od najboljih pica koje sam ikada jela. I ne kazem to zato sto sam je ja napravila. Da se razumijemo, radila sam ja pice i ranije (pizza sa smokvama, klasicna pizza), ali ni jedna nije bila OVAKO dobra! I nije da pica mora imati sir, sunku i pradajz sos. =) Ovu picu sam napravila sinoc, ali je bila toliko dobra da sam je radila opet jutros samo da bi je mogla uslikati. Ujedno je neplanirano jedan od sastojaka bio poriluk. Bas se dobro poklopilo sa novim sastojkom za februarsku igricu Ajme koliko nas je koju je zadala Milica sa bloga Natanjiru.


Sastojci za tijesto:
3 solje pirovog brasna
cca 200 ml tople vode
1 vrecica suhog kvasca
Prstohvat smedjeg secera
Prstohvat morske soli

Sastojci za nadjev:
Brokule, zuta tikvica, poriluk, crveni luk, gljive, masline, domaci pesto sos od persina, cherry paradajz, tofu, maslinovo ulje, morska sol i oregano.



Priprema tijesta:
1. Tijesto prosijati, pa dodati kvasac, secer i sol i postepeno ulijevati vodu. Zamijesiti tijesto koje se lijepi za ruke. Prekriti cistom krpom i ostaviti na toplom mjestu jedno sat vremena da se tijesto udvostruci.
2. Kad se tijesto udvostrucilo dodati brasna toliko koliko je potrebno da se zamijesti tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ostaviti jos pola sata da se nadigne.
3. Tijesto raspodijeliti u 3 dijela (zato sto je meni pecnica mala pa sam pekla u 3 ture) i razvaljati ga veoma tanko.
4. Prekriti pleh pek-papirom i prebaciti tijesto na pleh. Razmazati pesto sos po povrsini pa stavljati nadjev po zelji. Posoliti i posuti malo maslinovog ulja po vrhu.
5. Zagrijati pecnicu na 450 F i peci 30 minuta. (Temperatura moze biti i niza ako vam je pecnica jaca).



~~~~~~~~~~~ English version ~~~~~~~~~~~
Veggie pizza

Ingredients for dough:
3 cups spelt flour
2 cups warm water
1 package dry yeast
Sea salt and tsp of brown sugar

Ingredients for toppings:
Broccoli, yellow zucchini, leek, red onion, mushrooms, homemade pesto sauce, cherry tomatoes, tofu, olive oil, sea salt and oregano.


Preparation:
1. In a bowl combine the flour, sugar, yeast and salt. Add the water and knead sticky dough by hand. Cover with clean kitchen cloth and leave in a warm place for about an hour so the dough can double in size.
2. When the dough is doubled add more flour (handful at a time) and knead the dough until it's no longer sticky. Leave for another half an hour.
3. Divide the dough in 3 pieces (I have rather small oven so I baked 1 piece at a time) and roll the dough on a floured surface into a thin disc. Spread pesto sauce evenly over the surface and add toppings as you wish. Sprinkle with sea salt and olive oil.
4. Preheat the oven to 450 F and bake for about 30 minutes (temperature can be even less (350F) if you have strong oven).



--
ae!

8 comments:

  1. Oho, baš si brza za sudjelovanje u igrici, a pizza je bogata odličnim sastojcima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, to zato sto se slucajno potrefilo da sam stavila poriluk.. pa je ispalo 2 muhe jednim udarcem! ;)

      Delete
  2. Uh, rado bi si priuštila ovu pizzu! Super mi izgleda;)

    ReplyDelete
  3. Ma ovo je apsolutno fantastično i čim pre biće i na mom stolu ;)

    ReplyDelete
  4. genijalna.. ja obožavam vege . Sjajan izbor namirnica.

    ReplyDelete
    Replies
    1. super stvar je sto mozes staviti bilo koje povrce =)))

      Delete