12 December 2012

Suhi keksići (ovomjesečni MEZZE recept) // Holiday cookies

(for English translation scroll down)


Ovomjesecni MEZZE (online gastro magazin) je imao par super recepata koji su mi se svidjeli na prvi pogled. U magazinu originalne keksice pod nazivom Speculaas mozete naci na stranicama 102-103, a jež-keks na stranicama 110-111. Mada ja sam jezeve radila sa prvom smjesom. Sa jezevima sam se odusevila, ali kako nisam ljubitelj cokoladnih mrvica ja sam ih zamjenila mljevenim bademima.



Sastojci:
360 g brasna (3 cups)
2 zlicice cimeta
1/2 zlicice muskatnog orascica
1 zlicica djumbira u prahu
1/2 zlicice mljevenog klincica
1/2 zlicice sode bikarbone
170 g putra (izvaditi ga ranije iz frizidera) (12 tbsp)
110 g smedjeg secera (1/2 cup)
80 ml sojinog mlijeka


Priprema:
1. Prosijati brasno pa dodati sodu i zacine.
2. Putar sobne temperature umutiti sa postepenim dodavanjem secera. Potom dodati 1/3 mjesavine brasna sa zacinima i mlijeko. Sve sastojke dobro sjediniti pa dodati ostatak brasna i zamjesiti tijesto.
3. Tijesto zamotati u foliju i staviti u frizider na minimum 2h da se stisne (moze i preko noci).
4. Tijesto izvaditi iz frizidera i pustiti da malo odstoji na sobnoj temperaturi te ga podijeliti na 2 dijela.
5. Zagrijati pecnicu na 180 C (350 F).
6. Tijesto razvaljati valjkom na pobrasnjenoj povrsini. Vaditi modlicama razne oblike i redati ih na pleh oblozen pek papirom. Ostata tijesta skupiti, ponovo zamjesiti i ponoviti postupak dok ne ponestane tijesta.
7. Keksice peci jedno 10-15 minuta dok ne dobiju finu smedjkastu boju (moji su odmah bili smedjakasti zbog smedjeg secera).
8. Od drugog dijela tijesta raditi oblike "jezha".. kad se ispeku, umociti 2/3 u topljenu cokoladu pa onda u mljevene orase, bademe ili mak.
9. Keksice mociti u otopljenu cooladu i ukrasiti po zelji (posuti mljevenim orasima, pistacima ili suhim brusnicama).



~~~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~~~

Holiday Cookies
Ingredients:
3 cups flour
2 tsp cinnamon
1/2 tsp nutmeg
1 tsp dry ginger
1/2 tsp ground cloves
 1/2 tsp baking soda
170 g butter (12 tbsp)
110 g brown sugar (1/2 cup)
80 ml soy milk


Preparation:
1. Sift flour, baking soda and spices.
2. Beat room temperature butter with sugar. Add 1/3 flour with spices and milk.
3. Mix all the ingredients well and add the rest of the flour. Form dough and chill in the fridge for about 2h or over night.
4. Take the dough out of the fridge and leave for an hour at room temperature. Divide it in 2 parts.
5. Preheat the oven to 350 F (180 C).
6. Roll the dough on floured surface and sprinle the top of the dough with flour. Roll the dough and with cookie cutters cut out different shapes and transfer to nonstick cookie sheet.
7. Knead the scraps and roll  cut out more cookies dough until you run out of it.
8. Bake for about 10-15 minutes and decorate as you wish (dip in melted chocolate and sprinkle with chopped walnuts, pistacios or dry cranberries).


--
ae!

2 comments:

  1. Skroz ste me zarazili sa tim keksićima! Nikad nisam pripremala al sad hoću i da join the crowd:):):)
    I ja sam izdvojila iz mezetluka dve vrste. već znam da će biti odlični.
    Strava mi izgleda što su špekulasi kao čikice:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ajde ajde, pridruzi se klubu! ja sam se skroz zabavljala radeci ih =))) ko malo dijete sam se uzivila.. i bas su zahvalni, dugo mogu stajati =)))

      Delete