10 December 2012

Sirovi banana tart // Raw banana tart

(for English translation scroll down)

Tanja sa bloga Tanja's Cooking Corner je za ovomjesecnu namirnicu zadala banane!  
Ajme, koliko nas je---je mjesecna igrica za food-blogere sa podrucja bivse Yu. I ovo je moja prva ulaznica za ovomjesecnu igricu.

Sastojci za "koru":
1 solja badema
1 solja suhih brusnica
2 zlice meda
1-3 zlice caja (moze i voda)

Priprema "kore":
1. U procesoru posebno samljeti bademe, a posebno brusnice. Potom ih staviti zajedno, dodati med i par zlica caja pa sve dobro samljeti dok se ne dobije jedna kompaktna smjesa (ne smije biti previse rijetka zato stavljati zlicu po zlicu caja).
2. Smjesu rasporediti po kalupima za tart (obloziti ih pek papirom da se lakse vade) i staviti u frizider na par sati da se dobro stisne.


Sastojci za "filu":
2 solje indijskih orasa
2 vrlo zrele banane (sto vise onih tamnih tockica to bolje)
1 zlica meda (neobavezno--ako su banane zrele trebale bi biti dovoljno slatke)
3-4 zlice caja (ili vode)

Priprema "file":
1. Indijske orase potopiti u vodi na minimum 2h.
2. U procesoru samljeti indijske orase i dodati zlicu po zlicu caja da se dobije kašasta smjesa. Dodati jednu bananu i med i sve dobro sjediniti. Ostaviti u frizideru na pola sata.
3. Prije sluzenja izvaditi kore i filu iz frizidera. Kore izvaditi iz kalupa i prebaciti na tanjurice, a u filu isjeckati drugu bananu i pomijesati te sipati na koru. Po zelji posuti tamnom cokoladom i/ili kokosom.

 
Ovi sirovi tartovi su toliko ukusni, a toliko jednostavni i brzi za napraviti!!!



~~~~~~~~~~ English translation ~~~~~~~~~~~
Raw banana tart

 Ingredients for "crust":
1 cup of almonds
1 cup of dry cranberries
2 tbps of honey
1-3 tbsp of tea or water

Crust preparation:
1. In food processor blend separately almonds and cranberries. Add them together with honey and tea and pulse until firm. 
2. Press into tart shells (put baking paper around the shells) and leave in the fridge for couple of hours. 


Ingredients for "filling":
2 cups of cashews 
2 very ripe bananas (the more dark spots on them the better)
1 tbsp of honey (optional--if bananas are ripe they should be sweet enough)
2-3 tbsp of tea or water

Filling preparation:
1. Soak cashews in water for at least 2h.
2. In the food processor, blend cashews and add tablespoon of tea at the time and pulse until light, fluffy and well processed. Add one banana and honey and pulse until everything is well combined. 
3. Put filling in the fridge for a half an hour.
4. Just before serving take the crust and the filling out of the fridge. Transfer the crust on the plates. Cut the second banana and mix it in the filling. Put filling on the crust and top with melted chocolate if desired.


--
ae! 


8 comments:

  1. Super izgleda ovaj tart, a i za razliku od svega što ću po inerciji pojesti u ovom periodu, djeluje - zdravo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala! isprobaj ga.. mene je veooooma pozitivno odusevio =)

      Delete
  2. Ovo mi djeluje ludo dobro! Koja kreativnost, mene fasciniraju ljudi poput tebe, food blogeri, kako znate sve ovo napravit?!? :D

    ReplyDelete
  3. ovo je genijalno.. po mom ukusu !

    ReplyDelete
  4. Baš, baš dobar!
    Skontala sam da je sada trend te raw hrane i moram da priznam da mi se slatkiši više sviđaju od slaniša.
    Volim kad pojedem slatkiš koji puca od zdravlja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ovo ako napravis neces zazhaliti---ja sam se odusevila! =)

      Delete