19 December 2012

Sirovi banana-avokado tart // Raw banana-avocado tart

(scroll down for english translation)


Evo treca ulaznica za ovomjesecnu igru Ajme, koliko nas je. Tanja sa bloga Tanja's Cooking Corner je  za ovomjesecnu namirnicu zadala banane. Ajme, koliko nas je---je mjesecna igrica za food-blogere iz bivse Yu. Moja prva ulaznica je bila sirovi banana tart, a druga ovasni kolacici.


Sastojci za "koru":
1 solja badema
1 solja suhih brusnica
2-3 zlice caja od mente

Sastojci za kremu:
1 vrlo zreli avokado (ja sam stavila 2 jer su bili omanji i pazite da nije gnjil ili crn jer vam krema nece onda biti zelena)
2 vrlo zrele banane (sto vise tockica to bolje)
po zelji zlica meda

Priprema:
1. U procesoru samljeti posebno bademe, a posebno brusnice. Pomijesati oba sastojka i dodati zlicu po zlicu caja (moze i vode).
2. Obloziti kalup za tart pek papirom (ja sam stavila u male zdjelice da dobije oblik soljice).
3. Smjesu malo sjediniti rukama, podijeliti na 4 manja tarta i staviti u frizider da se malo stisne.
4. U medjuvremenu u procesoru samljeti avokado i bananu da bude fina krema.
5. Puniti tart-kalupe sa kremom te ostaviti na pola sata u frizideru.

Ne preporucujem da tart stoji previse dugo u frizideru jer avokado vrlo brzo potamni.



~~~~~~~~~~~ english version ~~~~~~~~~~~

Raw banana-avocado tart

Ingredients for "crust":
1 cup almonds
1 cup dry cranberries
2-3 tbsp tea or water

Ingredients for filling:
1 ripe avocado
2 very ripe bananas (the more darker spots the better)
1 tbsp honey (if desired)

Preparation:
1. In a food processor blend separately almonds and separately cranberries then mix together by adding tea or water spoon at the time.
2. Put baking sheet over small bowls (to get bowl-style shape) and spread the crust evenly (enough for 4 small tarts)
3. Put in a fridge for half an hour.
4. In the meantime make the filling by putting avocado and bananas in a food processor and blending until creamy and fluffy.
5. Put filling in a crust and put everything back in a fridge for another half an hour.
6. Don't let tart sit in a fridge for too long because avocado might turn dark very fast.



--
ae! 











4 comments:

  1. Mljac! Ovo mi izgleda idealno da se napravi kao jedan zalogaj! Brijem da bi malo soka od limuna u smjesi riješilo problem crnjenja, ja ga uvijek stavim u gvakamoli (ili kapam po bananama) i dosta dugo mi izgleda fino svježi.

    PS: na prvu kad sam vidila sliku pomislila sam neki tarts od zimske salame, a ja sam jednostavno slaba na zimsku! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ja obicno stavim limun u gvakamole, ovaj put nisam, mada nisam sigurna dal taj limun uopce sprecava crnjenje jer mi avokado nekad pocrni i kad stavim limun.. mada zavisi, taj tvoj domaci mozda cuda cini dok ovaj moj umjetni sto kupujem ich ne valja =)

      Delete
  2. PS2: ulogirana sam već pola sata, slušam mjuzu, divota! Flashback u djetinstvo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, a taman ovih dana razmisljam da promjenim playlistu, ali nisam nasla jos "tematiku" pa cu pustiti jos koji dan ;)

      Delete