Evo treca ulaznica za ovomjesecnu igru Ajme, koliko nas je. Tanja sa bloga Tanja's Cooking Corner je za ovomjesecnu namirnicu zadala banane. Ajme, koliko nas je---je mjesecna igrica za food-blogere iz bivse Yu. Moja prva ulaznica je bila sirovi banana tart, a druga ovasni kolacici.
Sastojci za "koru":
1 solja badema
1 solja suhih brusnica
2-3 zlice caja od mente
Sastojci za kremu:
1 vrlo zreli avokado (ja sam stavila 2 jer su bili omanji i pazite da nije gnjil ili crn jer vam krema nece onda biti zelena)
2 vrlo zrele banane (sto vise tockica to bolje)
po zelji zlica meda
Priprema:
1. U procesoru samljeti posebno bademe, a posebno brusnice. Pomijesati oba sastojka i dodati zlicu po zlicu caja (moze i vode).
2. Obloziti kalup za tart pek papirom (ja sam stavila u male zdjelice da dobije oblik soljice).
3. Smjesu malo sjediniti rukama, podijeliti na 4 manja tarta i staviti u frizider da se malo stisne.
4. U medjuvremenu u procesoru samljeti avokado i bananu da bude fina krema.
5. Puniti tart-kalupe sa kremom te ostaviti na pola sata u frizideru.
Ne preporucujem da tart stoji previse dugo u frizideru jer avokado vrlo brzo potamni.
~~~~~~~~~~~ english version ~~~~~~~~~~~
Raw banana-avocado tart
Ingredients for "crust":
1 cup almonds
1 cup dry cranberries
2-3 tbsp tea or water
Ingredients for filling:
1 ripe avocado
2 very ripe bananas (the more darker spots the better)
1 tbsp honey (if desired)
Preparation:
1. In a food processor blend separately almonds and separately cranberries then mix together by adding tea or water spoon at the time.
2. Put baking sheet over small bowls (to get bowl-style shape) and spread the crust evenly (enough for 4 small tarts)
3. Put in a fridge for half an hour.
4. In the meantime make the filling by putting avocado and bananas in a food processor and blending until creamy and fluffy.
5. Put filling in a crust and put everything back in a fridge for another half an hour.
6. Don't let tart sit in a fridge for too long because avocado might turn dark very fast.
--
ae!
Mljac! Ovo mi izgleda idealno da se napravi kao jedan zalogaj! Brijem da bi malo soka od limuna u smjesi riješilo problem crnjenja, ja ga uvijek stavim u gvakamoli (ili kapam po bananama) i dosta dugo mi izgleda fino svježi.
ReplyDeletePS: na prvu kad sam vidila sliku pomislila sam neki tarts od zimske salame, a ja sam jednostavno slaba na zimsku! :D
i ja obicno stavim limun u gvakamole, ovaj put nisam, mada nisam sigurna dal taj limun uopce sprecava crnjenje jer mi avokado nekad pocrni i kad stavim limun.. mada zavisi, taj tvoj domaci mozda cuda cini dok ovaj moj umjetni sto kupujem ich ne valja =)
DeletePS2: ulogirana sam već pola sata, slušam mjuzu, divota! Flashback u djetinstvo :)
ReplyDeletehehe, a taman ovih dana razmisljam da promjenim playlistu, ali nisam nasla jos "tematiku" pa cu pustiti jos koji dan ;)
Delete