18 July 2012

Paklena vrućina, pijaca i lagana povrtna salata


Danas je bila paklena vrućinčina ili ono sto ameri kazu "summer in the city". Ma hajd' sto je bila vrucina, al od kolicine vlage morali smo se prešaltati na disanje na škrge! Hodanje je zahtjevalo upotrebu posljednjih atoma energije. Srecom u Bronksu je svaki drugi hidrant bio otvoren te je tapkanje po vodi definitivno pomagalo, ili smo se mi bar tako tjesili! Sivi oblaci koji su se nadvili u jednom trenu obecavali su nekakav ljetni pljusak, ali od pljuska ni P (dok nismo krenuli kuci kasno popodne, onda je bio prolom oblaka).

 (nakon rashladjenja pozvah vatrogasce da dodju pritvoriti tu vodu, steta tolike vode!)


Svratismo do nase pijace vec pri isteku radnog vremena.. Nasli smo kukuruze (koji su zavrsili u mojoj salati), paradajz, rotkvice, kelj, krastavce i jos ponesto..


Osim prodaje voca i povrca u sklopu nase pijace se nalazi i edukacijski stol. Mozete saznati koliko secera se nalazi u vasem omiljenom soku i koliko soli ima u procesuiranim konzervama. Ili vi nama kazite neku bolest, a mi cemo vama reci kako da je dobijete (slika 3.) Ubjedljivo vodstvo ima bocica soka "Tropical Fantasy" koja sadrzi 29 zlicica secera!!!! A naucit' cemo vas i kako se izracuna secer u sokovima tako da kad sljedeci put potegnete za nekim sokom---dva puta cete se zapitati da li da ga uzmete!


Na kraju dana---zasluzena vecera. Lagana povrtna salata sa povrcem iz vrta: krastavac, lukac, cesnjak, cikla, rotkvice i bosiljak koji planiram iskoristiti za pesto + kukuruz sa pijace.






Tikvice i dinje odlicno napreduju! 



Okru, koju smo sa malim klincima posadili prosli tjedan vec je izbila i pomalo raste (lijeva, veca slika je od ponedeljka, dve manje su od danas):


--
ae!

5 comments:

  1. Draga Jovanka, bas mi je drago sto sam naisla na tvoj blog... negde su nam se zvezde poklopile ovih dana jer smo okupirane bas istim stvarima... Prvo mi smo upravo imali nevidjeni pljusak, da ne pricam kakva je bila vrucinstina i vlaga... dalje i ja sam pre neki dan postovala na mom blogu pricu o americkim pijacama... I ja imam okru u mojoj basti... a tikvice, o njima ne bih da pricam jer ih je napalo sve sto je moglo da ih napadne... nista od njih, nazalost. Veliki pozdrav, Ivana

    ReplyDelete
    Replies
    1. e bas mi je zao za tikvice! one brzo rastu, probaj da ih zasadis ponovo (prvo iscupaj te napadnute), a s obzirom da one vole vrucine mozda ti uspiju do kraja ljeta!

      Delete
  2. Jovanka, blago tebi:) Živiš u NY i imaš baštu! Još i bamije, koje ja obožavam i koje kod nas niko da se seti da uzgaja. Kad sam u Mostaru uvek nakupujem punu kesu:)
    A jel tvoja bašta ispred tvoje kuće ili onaj fazon Community garden? Meni je to tako super koncept! Dok se kod nas tako nečeg dosete, ja već otišla na selo...:)
    Super post!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo sam sve odgovore našla u jednom od prošlih postova:)

      Delete
    2. eto, sad znas da radim u programu cija je baza u community-bastama! =)))

      Delete