28 July 2012

Patlidžan...


Sastojci:
2 veca patlidzana
cca 100 g feta sira
2 zlice jogurta
1 saka suhih brusnica
1 saka sjeckanih orasa
pola sitno sjeckanog bijelog luka
par kapi istarskog maslinovog ulja
1 zlicica lanenih sjemenki
1 zlicica suncokretovih sjemenki
svjezi korijander
morska sol, papar i oregano
(mozda je bilo jos ponesto, ali tako ti je to kad improviziras, pa pokusavas da se sjetis nedelju dana kasnije sta si sve stavio...)




Priprema:
1. Patlidzane oprati i isjeci po duzini na kriske. Tacnu obloziti salvetama, poredati kriske i posoliti ih (salvete ce upiti svu tekucinu). Pustiti ih da odstoje sat vremena.
2. U medjuvremenu pripremiti smjesu----izmrviti feta sir, dodati luk, jogurt, ulje, orase, brusnice i zacine.
3. Upaliti pecnicu na 390 F (200 C).
4. Sa patlidzana utapkati svu tekucinu papirnatom salvetom. Pleh obloziti pek papirom, premazati ga malo uljem i posloziti kriske. Peci ih oko 20-ak minuta dok se ne zapeku potom ih izvaditi iz pecnice i pustiti da se ohlade.
5. Kriske patlidzana puniti smjesom i motati ih u rolnice. Poredati sve na pleh i zapeci jos 5-7 minuta.


Zahvaljujem Neveni sa bloga Hleb&Lale na ukusnoj ideji! =)


--
ae! 

7 comments:

  1. Odlična ideja, sastojci su mi super!!

    ReplyDelete
  2. I meni se veoma dopada, patlidžani su mi omiljeno povrće. Moram da kupim brusnice, pa da pravim!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mozes koristiti i grozdjice umjesto brusnica =)

      Delete
  3. Jovanka bas mi je drago da sam ti dala ideju:)
    Bas cu da probam sa brusnicama i semenkama, mora da je super.
    Ja samprobala i sa suvim grozdjem i potpisujem da je odlicno:)

    ReplyDelete
  4. Treba mi savet, bastovanko... ima 6 komada patlidzana u basti i ovako na oko super izgledaju... veliki su porasli, puno cvetaju, ali nikako da se formira plod... ima dosta insekata koji prase ostale biljke... stavljala sam kalijum, al misim da to nema neke veze... posadila sam ih pored paradajza, to kao nije dobro, ali ne znam zasto...

    Patljidzan u svim oblicima i obradama je apsolutno neodoljiv.

    Ja sam nesto slicno pravila sa svezim krastavcem.

    Inace skoro sam otkrila neko indijsko jelo sa baby patlidzanom i skroz sam odlepila za njim - Khatti Meethi Eggplant.

    Sto se tice zaboravljanja recepata, najbolje da svaki put napravis draft na bloggeru i na brzinu napises recept, posle mozes da sredis post.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cao Ivana,

      i nas patlidzan ove godine nesto sporo daje plodove, imamo ga dosta posadjenog, svi su u cvijetu, a svega par plodova.. daj mu vremena! cim imas cvijetova bit' ce i plodova =))) cijenim negdje kroz 10/15-ak dana ce biti bum sa patlidzanima.. takodjer, patlidzan zahtjeva dosta sunca, kao i paradajz.. nastoj da ih sljedece godine odvojish i da pored njih zasadis recimo salatu, koja voli hladovinu.. ako imas dve biljke koje vole sunce (ili koje vole hladovinu) onda ih ne treba saditi jedno do drugoga..

      ma obicno imam obicaj odmah napisati recept, ali taj put nisam imala vremena.. i dzabe se pokusavam sjetiti kad znam da sam garant nesto zaboravila napisati! =)

      Delete
    2. E pa cini mi se da su se formirali plodovi na nekim cvetovima. Izgleda da si bila u pravu. Hvala za savet.

      Delete