Danas nemam recept za vas no imam na pretek slika iz baste u kojoj radim. Pa, dame (i gospodo) vrijeme je da vas opisem posao kojim se bavim... Radim za organizaciju koja vodi nekoliko razlicitih programa. Jedan od programa se bavi edukacijom o reciklazi; drugi osniva mini-farme lokalne u skolama; treci program vodi "zelene pijace" (imamo oko 75 pijaca u 5 njujorskih opcina). Zelene pijace, kako ih ovdje zovu, omogucavaju gradjanima pristup lokalnim, sezonskim proizvodima po vrlo pristupacnim cijanama. Znaci, od juna do sredine novembra nismo osudjeni na kupovanje prozivoda koji stizu iz Kalifornije. Naravno manji broj pijaca ostaje otvoren kroz citavu godinu. I jedan od pograma je onaj u kome radi moja malenkost. Vodimo program pod imenom "Learn It Grow It Eat It" iliti direktan prevod "nauci-posadi-pojedi". Program radi sa tinejdzerima u Juznom Bronksu-jednom od najgorih dijelova Njujorka, sto po ekonomskim sto po zdravstvenim statistikama. Juzni Bronks, pored Harlema, ima ubjedljivo jednu od najlosijih zdravstvenih statistika u citavim Sjedinjim Drzavama! Broj predebelih ljudi i djece je svakim danom sve veci, a nepristupacnost zdravoj hrani je vec neko vrijeme veliki problem. Mekdonalds, Burger King, KFC i slicne prodavnice brze hrane su doslovno na svakom uglu.
No, nisam pocela pisati post o statistici Bronksa. Da se vrnem na temu... Program vodimo citavu godinu, ucimo klince o vrtlarstvu, kako se sadi voce i povrce, njeguje dok ne sazri i kako se na kraju beru plodovi vlastitog rada. Ucimo ih o nutricionizu---kako da izracunaju secer u svojim omiljenim sokovima, koliko soli ima procesuirana hrana i zasto je "brza" hrana losa. Kad sam prvi put okupila grupu tinejdzera u basti i izvukla mrkvu/sargarepu iz zemlje---nisu znali sta je to! Rekli su mi da nisu znali da mrkva raste u zemlji. Na pitanje "pa odakle dolazi mrkva koju vi jedete?" oni su mi mrtvi-'ladni odgovorili "iz supermarketa!". Ociscena i zapakovana!!!! Tog trenutka sam zapravo shvatila da imam posla sa pravom urbanom djecom koja su otudjena od prirode i drustva, i okoline koja ih okruzuje, koja nemaju veze s vezom sta zapravo jedu i odakle dolazi njihova hrana, djecom koja se ni za tren ne zapitaju da li je ono sto unose od hrane zdravo ili nezdravo za njih. Njima je dijabetes, pretilost i visoki krvni tlak svakodnevnica, jer svako od njih ima u porodici ili pozna nekog sa tim "simptomima". Demonstracijama kuhanja pokusavamo da ih naucimo kako da cesce sami pripremaju hranu sa namirnicama iz baste i sa pijace, da im nisu potrebne razno-razne sprave i skupa oprema, da ne moraju imati "cudnovate" zacine da bi im hrana bila dobrog okusa---sol, papar i maslinovo ulje cuda cine, i da ne moraju biti vrhunski kuhari da bi spremili ukusan i jednostavan obrok---sve suprotno od onog sto prikazuju emisije na "food programima".
Dakle, ljetni program, koji nam je zapoceo u ponedeljak, se sastoji od zaposljavanja 15 tinejdzera koji ce narednih 6 tjedana raditi u 3 baste u Juznom Bronksu. Pored dnevnih obaveza u vrtu, educirati ce djecu i odrasle o nutricionizu i do kraja novembra ce voditi "youthmarket"---jednu od nasih zelenih pijaca u Bronksu. A provjereno znam da stanovnici tog kraja ne mogu docekati da se ponovo vratimo na isto mjesto!
Tako da ce se, kako ljeto odmice, moj broj postova o hrani spremljenoj kod kuce smanjiti (vec jeste), ali u nedostatku kuhanja u kuci---nastojati cu prikazati ono sto pripremim sa klincima! =)))
Dakle, dame i gospodo, predstavljam Vam vrt zvani Jacqueline Denise Davis od milja zvani JDD:
Organske jagode:
Organske kupine (slikano pred cca 3 tjedna)
Iste kupine slikane pred cca 2 tjedna:
Swiss chard (blitva):
Cikla/cvekla:
Salata:
Zacini:
Lavanda, menta, kadulja/zalfija, oregano...
Takodjer Vam predstavljam i Wishing Well vrt:
(koji zbog manjka vremena nismo stigli opljeviti, ali to ce se sad srediti cim se klinci bace na pos'o)
Cvekla:
Mrkva/sargarepa:
Papricice:
Lukac:
Bosiljak:
I jos svasta nesto zanimljivo i fino... ali o tome mozda neki drugi put =)))
I za kraj, mozete li pogoditi koje su jagode iz organske Bronks-baste, a koje iz trgovine? =)
--
Jako mi se svidja to sto radite! Bravo, zaista! Zamisli da misle da je sargarepa samo iz supermarketa... Zelim vam puno uspeha!
ReplyDeleteHvala!
DeleteJako lijepa inicijativa i za svaku pohvalu. Vrt je prekrasan!
ReplyDeleteHvala! Informirat' cu vas o svemu tokom ljeta! =)
DeleteKada sam na tv-u gledala emisije gde deca u americi ne znaju koje je koje povrće i voće mislila sam da malo preteruju i da to nije baš tako... sad vidim da jeste i to je zaista, po meni, katastrofa... Predivno je to što radiš, ja bih volela imati tako parče zemlje i bašticu za svoje potrebe... ko zna možda mi se jednog dana želja i ostvari ;)... I da, sa uživanjem ću te pratiti u ovom projektu :)
ReplyDeleteDa, ni ja prije nisam vjerovala u te price dok se ni sama prvi put nisam susrela sa bas takvim klincima. Komplicirana je ta cijela situacija u Bronksu... Mnogo je razlicitih uticaja koji dovode do tog otudjenja od prirode, ali to je jednostavno njihova realnost koju mi nastojimo promjeniti..
DeleteDodatne dogodovstine iz Bronksa ce uslijediti u narednim nedeljama =)))
Zdravo Bastovanka,
ReplyDeletejako je interesantan posao kojim se bavis...ja sam tako nesto slicno radila u Rimu pre nekoliko godina iako otudjenost mini-Amerikanaca od prirode ne moze da se poredi ni sa kojom drugom...!Doduse secam se da je svojevremeno brat od tetke jedne moje drugarice, rodjen u Beogradu...kada su otisli na neku farmu u Vojvodini i kada je majka htela da ga navede da pojede jaje na oko rekavsi mu da je to jaje ono koje je koka prethodne veceri snela..rekao je: "necu ja jaje ni od koke ni od petla, hocu jaje iz samoposluge..." !!
hehehe, ma da, takvih provala imam ja pun sesir! sta ces to ti je posljedica urbane djece, a i pomalo roditeljska krivica sto djecu ne ude o prirodi od malih nogu!
DeleteDivan i plemenit posao Jovanka!
ReplyDeleteMogu zamisliti kakvo ispunjenje donosi. Bravo!
Vrt je stvarno super!
hvala Nevena! zaista je ispunjenje kad znas da radis nesto korisno =)
Delete