Danas sam moje ucenice vodila na mali izlet u manastir zvani "The Cloisters" koji je dio Metropolitan muzeja (jedan od najvecih u Njujorku). Manastir, koji nikad nije sluzio kao takav, se nalazi na samom vrhu Menheten ostrvca u parku Fort Tryon, do kojeg se klackas podzemnom zeljeznicom i do sat vremena iz odredjenih dijelova grada (sem ako ne dolazis sa Menhetena). Sa brdasca puca fenomenalan pogled na Hudson rijeku (moreplovcima poznatiju kao Sjeverna rijeka, koja je u poslosti brodove vodila iz Njujorka do Albanija na sjeveru drzave, pa kanalima sve do Chikaga!). Dakle, zgrada je izgradjena 1930. godine oslikavajuci arhitektonske elemente srednjovjekovnih Evropskih manastira. Velika vecina zasadjenih biljaka koje danas rastu oko manastira su navodno rasle i u doba srednjeg vjeka! Setkajuci manastirom naidje se i na dva predivna vrta, ujedno i centralni dijelovi gradjevine--izgradjeni po srednovjekovnim standardima gradnje--u samom sredistu. U njima se mogu pronaci zasadjene razne zacinske biljke (koje su takodjer navodno bile znacajne kako u srednjem vjeku tako i dan danas). Predstavljam Vam ta dva vrta, meni najinteresantniji dio izleta..
U bastici smo naisli na:
drvo smoke, citrus, bosiljak, oregano, timijan i ostali kulinarski zacini, drvo jabuke, a tu se izmedju ostalog nasla cak i kopriva!
Interesantno je da se biljka zvana purslane u vrtlarskom svijetu smatra korovom, dok se u kulinarskom svijetu visoko cijeni---toliko visoko da se na odredjenim mjestima prodaje i po 5$ jedan paund! Non stop govorim kako trebamo poceti prodavati tu biljku jer su ih nase baste naprosto krcate!!!
Na kraju balade, piknik sa pogledom na Sjevernu rijeku i most Dzordza Washingtona!
Pesto Pasta
Sastojci:
Domaci
pesto sos
Pasta
Sjeckane masline
Cherry paradajz
Svjezi bosiljak
2 cena cesnjaka
Prstohvat morske soli i papra
Par kapi maslinovog ulja
Priprema:
1. Skuhati pastu kolicinski po zelji i prema uputama.
2. Oprati i isjeckati paradajzice, te u njih pomijesati sitno sjeckani cesnjak, bosiljak, masline i ulje.
3. Kad se pasta malo ohladi dodati pesto sos i ubaciti pripremljene paradajzice.
4. Servirati toplo istu vecer ili hladno sljedeci dan na pikniku!
--
ae!
Pazi kad i ja imam iste fotografije iz Cloisters-a, inace mog omiljenog mesta. Ja sam neko vreme zivela dok sam studirala sa one druge strane mosta, u NJ, pa sam cesto visila po Menhetnu.
ReplyDeleteTo mesto je carobno. Zaboravila si da pomenes da se tu nalazi sjajna kolekcija srednjevekovne umetnosti sve sa cuvenim francuskim tapiserijama. Mislim da su manastir gradili od delova preuzetih iz romanickih manastira iz Spanije.
Tu sam prvi put videla "rastegnute" vockice, vrtovi sa zacinskim i lekovitim biljem su fantasticni... i kafe.
Sto se tice tog zacinskog korova i ja sam ga nalazila kod mene u basti... sledeci put kad ga nadjem moracu da ga probam.
da, skoro vecina dijelova je iz manastira iz Francuske! =)
Deletema super je mjesto, stvarno spokojno.. samo da nema one autostrade koja prolazi pa samo cujes zzzzzujanje automobila..
Ne znam kako se ovaj purslane zove na našem jeziku, tek nisam ga nikad ni videla ni probala. A baš sam pre neki dan istraživala po internetu šta je to kad je prijateljica iz Amerike na FB napisala da je kupila kilo toga i da sad ne zna šta da radi s njim.
ReplyDeleteda ga pomjesa u salati sa ostalim povrcem--to ja radim! =) a ne znam ni ja kako se ta biljka zove na nasem...
Deletestvarno divno izgleda manastir. A pinik mesto, wooow! Divota.
ReplyDeleteA kakvog je ukusa ta purslane?