15 July 2012

Kraljevski dezert za princezu Tinu!


U čast rođenja male Tine na lijepom plavom Jadranu spremila sam ljetni dezert, lagan i leprsav, pravi kraljevski kakav zasluzuje!!!!


Pomijesala sam dva dezerta i napravila jedan. Na blogu Zaboravljane poslastice sam nasla ovaj šam sa voćem koji me je naprosto namamio da se bacim na posao. Maline i jagode iz frizidera su iskoristene na pravi nacin!

Sastojci za šaum s malinama (roza smjesa):
1 bjeljanjak
100 g staub secera
150 g malina

Priprema:
1. U originalno "zaboravljenom" receptu kaze sve sastojke mutiti zajedno dok se ne dobije kompaktna masa i kaze dalje da mućenje moze trajati i do 5 minuta---meni je iz nekog razloga trajalo citavih 30 minuta!!!! Ne znam sta je bio razlog, ali ja bi savjetovala da se naoruzajte strpljenjem. Dobit cete bljedo rozu smjesu, ukusnu i osvjezavajucu. Smjesu staviti u frizider da se stegne.



Sastojci za bijelu smjesu:
1 solja slatke vrhnje
2 zlice obicnog jogurta

Priprema:
1. Slatku vrnju mutiti dok se ne dobije gusta smjesa. Dodati jogurt, pomijesati i staviti u frizider da se stegne.


Ostali sastojci:
Jagode 
Keksi (petit, plazma ili bilo koji drugi)

1. Jagode oprati, ocistiti, staviti u serpu i kuhati jedno 10-ak minuta. Dodati zlicicu cimeta, djumbira i muskatnog orascica. Ostaviti u frizideru da se skroz ohlade.
2. Kekse izmrviti (ja sam ih stavila u vrecicu i izmrvila valjkom). 
3. Kad su svi sastojci napokon spremni slagati ih u slojevima po zelji. Na vrh staviti isjeckane jagode.


Sretnim roditeljima iskrene čestitike, a maloj Tini srdačnu dobrodošlicu na svijet želi njena teta Jovanka Baštovanka uz prigodnu pjesmu

Cili je Split rascvala grana
Sunčani lipi cvit mediterana
Cili je Split rascvala grana
Sunčani lipi cvit mediterana

Poleti, galebe, poleti
Od svih visina, više, više
Obale plave ti ćeš sresti
I pjesmu koju mladost piše...


Napomena:
Dezert pojesti isti dan.. ja sam napravila 7 teglica, i neke se nisu odmah pojele.. drugi dan je krema od bjeljanjka vec bila malo vodenasta..


--
ae!

7 comments:

  1. Ovo je uistinu prava dobrodošlica maloj curici. Čestitke roditeljima!

    ReplyDelete
  2. Pridružujem se čestitki i svaka ti čast na dezertu, baš izgleda kraljevski...

    ReplyDelete
  3. Cestitam!!! :) Desertic prelepo izgleda!

    ReplyDelete
  4. Hvala na linku draga Jovanka. Čudno mi je da ti je toliko dugo trajalo mućenje, malo sam zbunjena. Jesi li dobro ocedila voće od vode?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pa valjda jesam, mada ne mogu garantirati.. mislis da je do toga?

      Delete
  5. volim deserte u teglicama, nekako posebno i svečano djeluju!

    ReplyDelete