10 September 2012

Elegantni tart sa mini-paradajzom


Ovaj tart je moja ulaznica za ovomjesecnu igru ajme, koliko nas je! na temu paradajz, koju je zadala Tamara sa bloga What's for dessert? Paradajz je najbolje iskoristi dok su ga jos pune baste. S obzirom da cisto sumnjam da cu raditi zimnicu sa paradajzom, ove mini-paradajze, kojih je nasa basta trenutno krcata, sam iskoristila za ukusni tart.


Sastojci za tijesto:
1 1/4 solje brasna
1 stapic putra (cca 110 g)
1/4 solje vode
1/2 zlicice smedjeg secera

Sastojci za smjesu:
Mini-paradajza (za 6 tartova)
3-4 cena cesnjaka
1 solja mjesanog ribanog sira (ja sam izribala 3 vrste: cheddar, monterey jack i parmezan)
1/2 solje gustog jogurta (ja sam stavila grcki)
1/2 solje sjeckanih maslina
Senf i domaci pesto
Zacini: svjezi bosiljak i malo oregana


Predstavljam tart korak po korak:

Tijesto isjeci na 6 jednakih dijelova

 Svaki dio izvaljati na velicinu kalupa
 
 
Prebaciti tijesto na kalup

Namjestiti tijesto uz rub kalupa i odrezati visak
(najlakse je preci valjkom preko ruba kalupa)

Izbockati tijesto viljuskom

Tu dodje korak kad se tart prekrije folijom i na nju stavi suhi grah--ja sam taj korak preskocila pa mi se tijesto malo nadiglo, ali nije smak svijeta ako se malo digne.

Zagrijati pecnicu na 400 F (200 C) i peci tartove 8 minuta.

Dok se tartovi peku i hlade pripremiti ostale sastojke:
Oprati mini-paradajze i prerezati svaki na pola

Staviti ih na papirnatu krpu da se malo iscjede

Isjeckati masline

Sitno isjeckati 2-3 cena cesnjaka

Malo svjezeg bosiljka

I na kraju izrendati nekoliko vrsta sira: cheddar, parmezan i monterey jack (ovaj zadnji je malo zacinjen)

Do sad su se tartovi vec dobro ohladili. Mozete zapoceti slaganje..
Prvo na dno namazati senf ili pesto (ja sam napravila 3 sa senfom i 3 sa pestom)

Posuti sjeckane masline

Pa preko toga naribani sir

 Potom poredati mini-paradajze

Preko toga cesnjak (i to samo na one sa senfom, jer pesto vec sadrzi cesnjak) i bosiljak

Ostatak sira dobro izmjesati sa jogurtom

 Mjesavinu rasporediti po vrhu te posuti malo oregana

Zagrijati pecnicu na350 F i peci tartove 30-ak minuta dok ne dobiju zlatno-zutu boju


Priprema u kratko:
1. Napraviti tijesto za tart. U blender staviti brasno i putar, te kad se putar izmrvi dodati vodu. Smjesu staviti u frizider na 1h. Postaviti tijesto u tart-kalupe i izbosti ih viljuskom.
2. Zagrijati pecnicu na 450 F i peci 8 minuta.
3. Kad se tijesto dobro ohladi staviti smjesu.
4. Smjesa: mini-paradajze dobro oprati, skinuti im peteljke te ih prerezati na pola. Ostaviti ih na papirnatoj krpi da se iscjede.
5. Na dno tijesta namazati po 1/2 zlice senfa ili pesta. Preko toga rasporediti sjeckane masline, pa malo mjesanog sira, mini-paradajze, sjeckani cesnjak i bosiljak. U maloj posudi pomijesati jogurt sa ostatkom sira te rasporediti po vrhu. Posuti malo oregana.
7. Zagrijati pecnicu na 350 F (180 C) i peci trtove jedno 30-ak minuta dok ne dobije smedjkastu boju.



gric gric, njam njam


--
ae!

4 comments:

  1. Odličan recept i fotke! Posebno mi se sviđa ovaj završni detalj s jogurtom.

    ReplyDelete
  2. baš su mi lijepi i stvarno elegantni ovi tartići, a slike isto odlične

    ReplyDelete
  3. Tartici su predivni! Volim ovakvu mini formu, ali kupila sam samo sest kalupa, i jako me mrzi da pecem u vise tura. Moracu kupiti jos koji komplet, samo da nadjem gde ih ima...
    Sastojke si divno ukombinovala...

    ReplyDelete
  4. Prelepo, do poslednje mrvice:)

    ReplyDelete