24 September 2012

Marmelada od breskvi i dunja


Ah, dunje! Kad vidiš dunje (dobro i buče i bundeve) znaš da je stigla jesen!!! Naletila sam prosle nedelje na dunje i odmah sam ih morala kupiti. Nisu bile nimalo jeftine---2 komada 3$, glava boli... no dobro, jednom se zivi.. a i nemam vise stablo dunje koje je raslo u bakinoj basti.. Taj miris dunje mi uvijek probudi neke drage uspomene i ceznju za zavicajem.. I svima dobru poznatu sliku dunje na ormaru, pored dedine tamburice. Tako da odlucih da iskombiniram dunje sa sezonskim breskavama. Dodala sam malo svjeze mente i par štapića cimeta, i opaaa, pun pogodak, bas mu je dalo dobar šmek!



U principu ovaj put nista nisam mjerila vec sve odokativno, po ukusu.
Bilo je tu sljedecih sastojaka:
Cca 10-ak breskvi
4 dunje (dve su mi ostale da ih stavim na policu da miriše)
4-5 grančica mente
jedno 4 štapića cimeta
smeđeg šećera je bilo cca 250g
mislim da sam šibnula i zličicu muškatnog orašćića


Priprema:
1. Dobro oprati breskve i dunje. Prerezati ih na pola, izvaditi im kosticu i sredinu i nasjeci na deblje kriske.
2. Staviti da se kuhaju u veliki lonac. Ja sam secer i cimet dodala nakon jedno 15-ak minuta kuhanja.
3. Sve skupa sam kuhala jedno 40-ak minuta uz povremeno mjesanje.
4. Jedno 15-ak minuta pred kraj sam ubacila sjeckanu mentu.
5. Na kraju sam sve "ispasirala" rucnim blenderom.
5. Teglice sam oprala i sterilizirala u pecnici. Punila sam teglice i okrenula ih naopacke jedno 10-ak minuta.
6. Od ove kolicine sam dobila 3 i po teglice.





--
ae!


6 comments:

  1. Hej..!!! Sjajna ideja da se dunje kombinuju sa breskvama..nikada mi ne bi palo na pamet ! Kakav je ukus? Jel' se osecaju i breskve ili manje? Ja sam upravo napravila dzem od bresaka (breskvi? breskava?), klot...samo breskve. U Rimu jos uvek nema dunja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. breskve se osjecaju najvise, jer je njih vise i bilo. Dunja nisam imala puno pa ne dolaze bas do izrazaja. Ako budes radila recimo da bi trebalo staviti omjer pola dunja pola breskvi.

      Delete
    2. Hvala...nadam se du uspeti da ulovim neku dunju...ovde se ne koriste bas tako mnogo...
      Pozdrav !

      Delete
  2. Savršeno ! Džem od dunja mi je jedan od najomiljenijih, kao i od bresaka, a u ovome su breskve i dunje spojene. Dodatak mente i cimeta mi je tek odličan. Isprobavam čim i ovdje krenu dunje !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hvala B! cimet i menta su bili pun pogodak! =)

      Delete
  3. iako mi je poznat miris dunje i proizvodi od nje, samu dunju nisam nikad probala, morat ću potražiti po tržnici jer u trgovinama nisam vidjela da ima za kupiti
    sviđa mi se kombinacija sa breskvama u ovoj marmeladi

    ReplyDelete