24 February 2012

Pljeskavice od tikvica i rizoto

Povrtni rizoto

Sastojci:
1 salica rize
2 mrkve (narezane na kratke stapice)
2 salice grashka
1 salica kukuruza
1 veca crvena paprika (narezane na kratke stapice)
1 veca zelena paprika (narezane na kratke stapice)
1 glavica cesnjaka
pola glavice bijelog luka
sol
papar

Postupak:
1. Na zagrijanom maslinovim ulju izdinstati cesnjak i luk, dodati mrkvu i paprike i dinstati dok ne omeksaju.
2. Kada je povrce na pola gotovo dodati rizu (prije toga je malo isprati) i politi vodom.
3. Nakon sto riza zakuha, dodati grasak i kukuruz i kuhati dok riza ne omeksa. Redovno zaljevati vodom.
4. Dodati sol i papar.


Pohovane tikvice

Sastojci:
4-5 tikvica
200 g feta sira
120 g brasna
3 jaja
pola glavice bijelog luka
mirodjija
sol i papar


Postupak:
1. Tikvice oprati i narendati. Staviti ih u cjediljku, posoliti i pustiti pola sata da se ocijede.
2. U medjuvremenu nasjeckati bijeli luk (moze i mladi luk), staviti u posudu i dodati izmrvljeni feta sir.
3. U to dodati isjeckanu mirodjiju i brasno, posoliti i zapapriti. (Pazljivo sa solju, jer je feta sir sam za sebe dovoljno slan).
4. Dodati umucena 3 jaja i sve dobro promjesati i sjediniti.
5. U tu smjesu dodati tikvice. (Dodatno ih rukom isjediti, jer ako su previse vodene teze ce se raditi pljeskavice).
6. U vecu tavu zagrijati maslinovo ulje pa sipati smjesu tikvica, malo ih pritisnuti viljuskom i prziti oko 4-5 minuta dok se ne zapecu.
7. Prezene pljeskavice staviti na kuhinjski papir da se ocijede od viska masnoce.


Savjet:
U koliko vidite da je smjesa previse rijetka i da se pljeskavice raspadaju, stavite citavu smjesu u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni na 350F na 20-ak minuta.

No comments:

Post a Comment