
Sastojci:
1.5 salica obicnih badema (pazite da nisu przeni ili zasoljeni)
4-5 salica vode
1 zlica meda/agave
Gaza
Priprema:
1. Potopiti bademe u vodu preko noci (minimum 12h).

2. Kad bademi omeksaju, oguliti sa njih ljusku (ljuska mlijeku daje gorak okus).
3. U blenderu smiksati bademe i vodu.
4. Dodati med.
5. Staviti gazu preko siroke posude (zakacite gazu stipaljkama po rubu da nemorate drzati gazu).
6. Polako izljevati sadrzaj u gazu.

7. Na kraju lagano istisnuti ostatka tekucine iz gaze.


8. Mlijeko preliti u staklenu bocu.
9. Ostatak badema iz gaze staviti na tacnu da se osusi. Osuseni ostatak mozete koristiti za kolace ili prilog zobenim pahuljicama.
Savjet:
U koliko zelite izbjeci ljustenje bademove ljuske, kupite bademe bez ljuske. S obzirom da su male kolicine badema veoma skupe nisam sigurna da je ovo bas isplativo, ali mlijeko je zaista ukusno!!!
--
ae!
Vidim da se recepti malo razlikuju. Ja ne gulim bademovu koricu i nije mi gorkast okus mlijeka.
ReplyDeleteMoram isprobati s oguljenim bademima...
a ja cu morati probati sa koricom, jer guljenje zahtjeva puno vremena) osim ako se ne kupe vec oguljeni..
Delete