25 February 2012

Domace bademovo mlijeko

S obzirom da je danas tesko naci zdravo domace mlijeko koje nije nakrcano hormonima, prezervativima i ostalim nezdravim dodacima, odlucila sam probati napraviti domace bademovo mlijeko!

Sastojci:
1.5 salica obicnih badema (pazite da nisu przeni ili zasoljeni)
4-5 salica vode
1 zlica meda/agave
Gaza
















Priprema:
1. Potopiti bademe u vodu preko noci (minimum 12h).















2. Kad bademi omeksaju, oguliti sa njih ljusku (ljuska mlijeku daje gorak okus).
3. U blenderu smiksati bademe i vodu.
4. Dodati med.
5. Staviti gazu preko siroke posude (zakacite gazu stipaljkama po rubu da nemorate drzati gazu).
6. Polako izljevati sadrzaj u gazu.














7. Na kraju lagano istisnuti ostatka tekucine iz gaze.




























8. Mlijeko preliti u staklenu bocu.
9. Ostatak badema iz gaze staviti na tacnu da se osusi. Osuseni ostatak mozete koristiti za kolace ili prilog zobenim pahuljicama.



Savjet:
U koliko zelite izbjeci ljustenje bademove ljuske, kupite bademe bez ljuske. S obzirom da su male kolicine badema veoma skupe nisam sigurna da je ovo bas isplativo, ali mlijeko je zaista ukusno!!!


--
ae!

2 comments:

  1. Vidim da se recepti malo razlikuju. Ja ne gulim bademovu koricu i nije mi gorkast okus mlijeka.
    Moram isprobati s oguljenim bademima...

    ReplyDelete
    Replies
    1. a ja cu morati probati sa koricom, jer guljenje zahtjeva puno vremena) osim ako se ne kupe vec oguljeni..

      Delete