Iako je zima vec skoro zavrsila i proljece samo sto nije stiglo, nikad nije kasno za zimnicu i marmeladu! Kupovni pekmezi puni secera i zelatina su obicno preslatki. Za ljude cije su police u spajzi pune teglica domace prozivodnje -- nema zime! A najbolja kombinacija je domaci pekmez na toplom 'lebu tek izvadjenim iz pecnice.
Sastojci:
7-8 narandzi
3 jabuke
1 limun
1 zlica cimeta
1/2 salice smedjeg secera
4 velike zlice meda
Priprema:
1. Jabuke i narandze oguliti, a narandzine korice sacuvati za slatko od narandzine kore
2. Jabuke i narandze isjeckati rucno ili u blenderu. Staviti na vatru i kuvati jedno 45 minuta. Dodati secer, med i cimet i mjesati da ne zagori.
3. U medjuvremenu teglice oprati i osusiti u pecnici.
4. Kad se pekmez ohladi stavljati ga u teglice. Za dekoraciju ubaciti krisku narandze u teglicu. Kriske limuna se ostave par dana na zraku da se osuse. Njima mozete ukrasiti teglice iz vana.
Savjet:
Teglice ukrasite po zelji i razveselite nekoga sarenim poklonom.
No comments:
Post a Comment