30 April 2014

Iz Brankine kuhinje..

(scroll down for English)

Posljednja dva mjeseca imali smo fore istražiti Brankin Home-made by B. blog u sklopu FBI rukavica, blogerska igrica za food blogere. Branka je majstor za marmelade, pekmeze i džemove! Nažalost nisam imala vremena da spremim ništa od toga iako sam veliki ljubitelj pekmezarenja. Uspjela sam pripremiti par stvari, i iako se danas zvanično završava istraživanje njenog bloga, ja sam još daleko od završenog istaživanja s obzirom da ima još dosta stvari koje sam spremila za isprobavanje. Tako da, ako već niste,  ja bi vam toplo preporučila da pronjuškate po Brankinoj virtualnoj kuhinji =))

Rogačuša


Ako već dosad niste shvatili da mnogo volim rogač onda ću vam sad reći da ga obožavam! Ovu rogačušu mjerkam već jakoooo dugo i sad sam je napokon uspjela isprobati i načisto se oduševila. Mislim, znala sam ako je rogač u pitanju da ne može biti loše, ali iz nekog razloga mi se baš baš mnogo svidjela. Možda zato što je to ipak Bakina rogačuša, a svi znamo da su bakine stvari ipak najbolje! Ja sam prepolovila mjere jer nisam imala dovoljno rogača za punu mjeru. Ovdje je veliki problem doći do rogača. Rijetko koja radnja ga ima i već sam dugo u potrazi za njim. Nedavno sam se odlučila da naručim pakovanje preko interneta, ali mogu vam reći da sam se poprilično razočarala. To apsolutno nema veze sa onim našim rogačem, nema ni sličan okus (a ni miris) kao onaj naš, domaći. Tako da sam sa tim kupovnim isprobala kolač od rogača, koji je ispao crn poput uglja (takav je rogač), a i okus mu je bio poprilično čudan, da ne kažem bljutav. Srećom, ovaj vikend mi dolaze nove zalihe domaćeg rogača (juhuuuu) tako da ću tom "crnjaku" dati još jednu šansu kad stignu nove zalihe! =))

Sastojci za tijesto:
1 žličica suhog kvasca
cca 160 ml mlakog mlijeka (ja sam koristila bademovo)
1 žličica smeđeg šećera
1 3/4 šolje brašna (200 g)
80 ml ulja
prstohvat morske soli

(u orginalu idu 2 žumanjka, ali ja ih nisam stavila da bi kolač bi posni)

Sastojci za smjesu:  

150 g mljevenog prosijanog rogača
cca 150 ml vrućeg mlijeka
50 g smeđeg šećera
50 g sjeckanih suhih marelica (u orginalu su grožđice)
ja sam jos dodala i 1/2 šolje sjeckanih orasa


Priprema tijesta:
1. U malu zdjelicu pomiješati kvasac, šećer i toplo mlijeko i ostaviti da se aktivira, jedno 10-ak minuta na toplom mjestu.
2. U veću zdjelu pomiješati brašno i ostale sastojke te dodati aktivirani kvasac i zamjesiti glatko tijesto da se ne lijepi za prste.
3. Tijesto prekriti čistom krpom i ostaviti ga na toplom mjestu da se diže jedno sat vremena.
4. Sastojke za smjesu pomiješati i ostaviti da se prohladi.
5. Kad se tijesto udvostručilo razvaljati ga u obliku pravokutnika.
6. Premazati tijesto smjesom i zaviti ga u roladu te ga prebaciti na pleh prekriven papirom za pečenje.
7. Roladu ostaviti da miruje na toplom mjestu još jedno pola sata.
8. Zagrijati pećnicu na 180 C, prekiti roladu folijom i peći 30-40 minuta (zavisno od jačine pećnice). Foliju skinuti nakon 20-ak minuta pečenja. 




Leća varivo

Znala sam da ću po običaju dočekati kraj dvomjesečne igrice da bi napravila jos ponešto. Tako se moj ručak jučer sastojao od leće i domaćeg kruha sa sjemenkama. Leću/sočivo često radim na sličan način tako da sam znala da će mi se svidjeti.

Sastojci:
oko 300 g leće/sočiva
2-3 srednje mrkve/šargarepe
1 veći luk
Začini: morska sol, papar, ruzmarin (nisam imala lovorov list), peršin

Priprema:
1. Leću staviti u lonac, isprati te naliti vode da bude par cm iznad leće.
2. Mrkvu oprati, oguliti, nasjeckati na kolutiće te ubaciti u lonac skupa sa nasjeckanim lukom.
3. Peršin nasjeckati i ubaciti ga na pola kuhanja kao i začine.
4. Kuhati sve oko 40-ak minuta.  


Domaći kruh sa sjemenkama

Ljubitelj sam svih domaćih varijanti peciva, pinki i kruščića sa puno raznog sjemenja pa mi je tako Brankin recept za ovaj kruh sa sjemenkama odmah bio primamljiv. Hrskava korica i mekana sredina sa svakojakim sjemenkama (koje su vam na raspolaganju) čini ovaj kruh neodoljivim da ga jedete za doručak, ručak i večeru! =)


Sastojci:
400 g brašna (ja sam stavila pola integralnog, pola ovasnog) 
1 paketić suhog kvasca
1 žličica smeđeg šećera
cca 250 ml mlake vode
100 ml ulja
cca 100 g raznog sjemenja (ja sam stavila sjeckane orase, sezamove, lanane i bundevine sjemenke)

Priprema:
1. U malu zdjelicu staviti kvasac, šećer i 100 ml tople vode te pustiti sa strane da se kvasac aktivira (oko 10 minuta).
2. Kad se kvasac aktivirao u velikoj zdjeli pomiješati brašno, ulje i ostatak vode. Zamijesiti tijesto, prekriti ga čistom krpom i ostaviti na topom mjestu da se udvostruči (oko sat vremena).
3. Kad se tijesto dignulo, premjesiti ga te mu dodati sjemenke.
4. Prebaciti tijesto u kalup za pečenje obložen pek papirom.
5. Zagrijati pećnicu na 180 C (dok se pećnica grije staviti tijesto da se još malo nadigne). Peći oko 40-ak minuta.





~~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~~

Carob cake 
 


Ingredients for the dough: 
1 teaspoon dry yeast
approximately 160 ml of warm milk (I used almond) 
1 teaspoon brown sugar
1 3/4 cups flour 80 ml ​​oil
pinch of sea salt
(the original recipe had 2 egg yolks but I didn't put it)

Ingredients for the filling:

150 g minced sifted carob
approximately 150 ml of hot milk (I used almond)
1/3 cup brown sugar
1/3 cup of dried cranberries 
1/2 cup chopped walnuts

Preparation:
1. In a small bowl mix the yeast, sugar and warm milk and let it sit for about 10 minutes in a warm place to activate.
2. In a larger bowl, mix flour and other ingredients and add activated yeast. Knead smooth dough that doesn't stick to your fingers.
3. Cover the dough with a clean cloth and leave it in a warm place to rise for about one hour.
4. For the filling: mix all the ingredients and allow to cool down.
5. When the dough has doubled in size roll it out into a rectangle shape.
6. Coat the dough with the filling, fold it into a roll and transfer to a baking sheet covered with parchment paper.
7.  Leave the roll resting in a warm place for another another half an hour.
8. Preheat an oven to 350 F, cover with foil and bake 30-40 minutes (depending on the strength of your oven). Remove the foil after 20 minutes of baking.



Thick lentil soup


Ingredients:
300 g lentils
2-3 medium carrots
1 large onion
Spices: sea salt, pepper, rosemary, parsley

Preparation:  
1. Put lentil in the pot, rinse well and add water so it's couple of inches above the lentil.
2. Wash and peel the carrots, chop them into circles and put into the pot along with the chopped onion.
3. Cut the parsley and put it in after 20 minutes of cooking together with spices.
4. Cook for about 40 minutes.


Homemade bread with seeds


Ingredients:  
3 1/2 cup flour (I put half whole wheat, half spelt)
1 package dry yeast
1 teaspoon brown sugar
approximately 250 ml of warm water
100 ml oil
approximately 100 g of various seeds (I put chopped nuts, sesame, flax and pumpkin seeds)

Preparation:
1. In a small bowl put the yeast, sugar and 100 ml of warm water and let it activate (for about 10 minutes).
2. When yeast activates, in a large bowl mix flour, oil and the rest of water. Knead the dough, cover it with clean cloth and leave in a warm place to double in size (for about an hour).
3. When the dough doubled in size, knead again and add seeds.  
4. Transfer the dough into the mold for baking lined with baking paper.
5. Preheat an oven to 350 F (while the oven warms up leave the dough to rest). Bake for about 40 minutes.


--
ae!

2 comments:

  1. Draga Jovanka puno ti hvala na isprobavanju ovih recepata ! Posebno ti hvala za rogačušu koja je i meni jedan od omiljenih kolača posebno zato što je bakina. Tvoja rogačuša odlično izgleda i žao mi je što si imala lošu sreću sa rogačem, ali mi je drago što je usprkos tome želiš ponovno isprobati i nadam se da ćeš sa domaćim rogačem biti zadovoljna. Varivo od leće jako lijepo izgleda i drago mi je da ti se svidjela i moja verzija ovog jednostavnog jela, a kruh sa sjemenkama si odlično napravila i veseli me da si u njemu uživala tijekom cijelog dana. Hvala ti još jednom !

    ReplyDelete
  2. Sviđa mi se tvoj odabir, sve je baš po mom ukusu, rogač volim, varivo od leće isto, a o ovom prekrasnom kruhu da ne govorim. Odlično si sve pripremila.
    Što se rogača tiče i kod nas postoje razlike zavisno od kojeg je proizvođača. Ne bi čovjek vjerovao ali razlika je osjetna. Mogu onda mislit kak je tek kod tebe.

    ReplyDelete