21 April 2014

Crumble

(scroll down for English)



Ovo je jos jedan od tih recepata koji poduze cekaju na objavu. Ovo ceka od jesenas. 

Cobbler=je svjeze voce sa korom od biskvita na povrsini
Crumble=izmrvljeno brasno, putar i ovasne pahuljice posuto po povrsini

Crumble, iliti kako ga je moj tatko od milja proglasio koba (sa dugim o), je u pocetku bila neka mjesavina izmedju cobblera i crumbla. Mi se nismo mogli odluciti da li da radimo crumble ili cobbler pa smo na kraju pomijesali oba, ali se ispostavilo da smo, cini mi se, pojednostavili citav proces. Dok sam jesenas bila kuci, kobu smo radili doslovce svakih par dana, toliko nam se svidjela i po ukusu i po jednostavnoscu pripreme (a ni gosti nisu ostajali ravnodusni), a voca je taman bilo u izobilju. Meni je ubjedljivo najbolja kombinacija bila sa domacim sljivama (koje su taman bile u sezoni) i odmrznutim tresnjama (koje je mama sacuvala samo za mene). Moze se jesti toplo ili hladno, sa sladoledom ili domacim karamel sosom. Od svih tih silnih kombinacija voca koje smo isprobali (sljive, jabuke, borovnice, dunje, tresnje, visnje), ja sam izabrala za slikanje bas kombinaciju istih nijansi--dunje, jabuke, karamel sos i izmrvljena smjesa sve istih tonova! Za ovaj kolac stvarno mozete izabrati bilo koje voce koje imate pri ruci. U smjesu koja se izmrvi po vrhu mi nismo stavljati ovasne pahuljice koje inace idu po receptu, jer ih nismo imali, ali i bez njih je bilo i vise nego odlicno. Ovo je najjednostavniji recept. Vec sam zaboravila da li su ovo te mjere koje smo koristili, posto recept naravno nismo zapisali, ali kaze mama da je to, otprilike, to. Pa izvol'te.



Sastojci:
5-6 jabuka (oprane, oguljene i ociscene)
2-3 dunje (oguljene i ociscene)
1 zlica cimeta
1 solja brasna
1/2 solje putra (isjeckanog na komadice)
3/4 smedjeg secera

Priprema:
1. U keramickoj ili staklenoj posudi za pecenje isjeci jabuke i dunje na kockice (ili bilo koje drugo voce) te pomijesati sa 1/4 solje secera i cimetom.
2. U drugoj posudi pomijesati brasno, putar i 1/2 solje secera. Putar prstima izmrviti sa brasnom i secerom dok ne dobijete fine mrvice. Posuti smjesu preko voca.
3. Zagrijati pecnicu na 180 C i peci jedno 40-ak minuta dok povrsina ne poprimi zlatno-zutu boju.


 ~~~~~~~~~~~~ English ~~~~~~~~~~~~~

Crumbler



Cobbler = fresh fruit with biscuit-like dough on the surface
Crumble = mixture of crumbled flour, butter and oat flakes sprinkled on the surface 
When we decided to make this desert we couldn't decide whether to make a crumble or a cobbler so we finally decided to mix the two. We simplified the whole process along the way. While I was home last fall we used to make koba (what my father named it) literally every couple of days. We liked the taste as well as the simplicity of the preparation (and even our guests didn't remain indifferent). My favourite combination, by far, was combo with plums (which have just been in the season) and defrosted cherries (which my mom saved only for me). This can be eaten warm or cold, topped with ice cream or homemade caramel sauce. Of all those combinations of fruit that we tried (plums, apples, blueberries, quince, cherries) I chose to take pictures of the most dull combination in terms of colours! Quince, apples, caramel sauce and crumbly mixture all in the same shades! For this cake you can really choose any fruit that you have handy. In the mixture sprinkled on top we didn't put oats that normally are in recipes because we didn't have any. But even without them, it was more than delicious. This is the simplest recipe. 



Ingredients:
5-6 apples (washed, peeled and cleaned)  
2-3 quince (peeled and cleaned)
1 tablespoon cinnamon
1 cup flour
1/2 cup butter (chopped into pieces)
3/4 brown sugar

Preparation:
1. In a baking dish cut apples and quince in cubes and mix with 1/4 cup sugar and cinnamon.  

2. In another bowl, mix flour, butter and 2/4 cup sugar. Mix the butter between your fingers with flour and sugar until you have fine crumbs. Sprinkle the mixture over the fruit.
3. Preheat the oven to 350 F and bake for about 40 minutes until the surface is golden-yellow colour.



--
ae!

3 comments:

  1. Super je! Ja sam baš sad, pre neki dan pravila sa jagodama... :)

    ReplyDelete
  2. Strava, moram probati tu kobu :D Ovu tvoju kombinaciju ću ostaviti za zimu a neku letnju/prolećnu ću da probam sada. Vrlo brzo nam stižu voćkice a ja sam obožavalac i cobblera i crumbla. Pa sigurno ću i crumbler obožavati!

    ReplyDelete
  3. Volim te recepte...Kad nedjeljom popodne gledaš televiziju i jede ti se nešto slatko. Pa shvatiš da imaš taman toliko voćaka da napraviš neki crumble..., a tako su fini ;)

    ReplyDelete