Prije proslotjednog puta bacila sam se na spremanje peciva i kolacica. Kod Olje sam naisla na hleb sa bundevom i to mi je bila idealna prilika da napravim peciva sa bundevom za sendvice. No prije recepta par rijeci i slika o putovanju.
~~~~~~~~~~~~ o Hudson rijeci ~~~~~~~~~~~
Prolazom kroz Narrows, morski prolaz koji spaja gronji i donji Njujorski zaljev, brodovi stizu u Njujorsku luku, ploveci uz Hudson dalje se stize do glavnog grada Albanija, potom Erie kanalom sve do Jezera Erie i Velikih Jezera u sredisnjoj Sjevernoj Americi. Erie kanal je izgradjen 1825. godine i omogucava trgovinu i pomorski promet izmedju Evrope i Sjeverne Amerike.
~~~~~~~~~~ Na putu ~~~~~~~~~~~
jutro polaska je bilo obecavajuce.. pogled na downtown Brooklyn..
Gornji Njujorski zaljev, Staten Island trajekti i Lady Liberty..
jesenje boje uz Hudson..
jesenje boje uz Hudson..
Pallisades
Jedrenjak Lynx, na putu nizvodno ka Njujorku..
~~~~~~~~~~~~ na cilju---Haverstraw, NY ~~~~~~~~~~~~
jesenske boje..
Haverstraw marina..
najsiri dio Hudsona..
uf, nismo navikli na ovakvu guzva u prometu.. 17h, treci teretnjak tog dana..
Pioneer je ostao na sigurnom, povezan sa mnogobrojnim konopcima na doku, tokom noci sa ponedeljka na utorak obavjestili su nas da su neki konopci popucali te da su se od doka morali maknuti zbog nadilazece plime. Usidrili su se nesto sjevernije uz poruku "svi clanovi posade su dobro, mada ponestaje nam caja i pop-tartsa!" =))) dobro je da im nije falilo dobrog raspolozenja iako je situacija bila daleko od bezazlene. Jucer kad sam ih docekala na Seaportu sam saznala i cijelu pricu kako su ostali bez struje i kako im lanac od sidra nije odmah krenuo i jos poneki problem je iskrsnuo, ali su sve junacki prebrodili... Pioneer je sad zavezan sigurno na doku Seaporta. Vozeci bicikl kroz taj dio ostala sam sokirana koliko je dio uz samu obalu nastradao. Bilo je 4 metra vode i ne moram ni pricati da su sve radnje na nivou ceste bile potopljene, razbijenih izloga je na sve strane, a u radnjama je sve ispretumbano. Bit' ce ovo tezak oporavak za radnje u downtown Manhattanu i opcenito obalnim dijelovima.
Pioneer stigao kuci..
South Street Seaport ponedjeljak noc (lijeva slika) i normalno stanje (desna slika)..
downtown Manhattan u mraku, 31. oktobar u sumrak..
~~~~~~~~~~~~~~~ recept ~~~~~~~~~~~~~~~
Sastojci:
1 2/3 solje integralnog brasna
1 2/3 solje bijelog brasna
1 solja pirea od bundeve
1 vrecica suhog kvasca
malo morske soli
40 ml maslinovog ulja
1 zlicica smedjeg secera
cca 300-400 ml tople vode
Sezamove sjemenke, lanene sjemenke i malo suhog oregana
Priprema:
1. Bundevu isjeci na kocke i ispeci 20-ak minuta na 350 F (ovo mozete napraviti i ranije i spremiti u frizider do upotrebe).
2. Pomijesati sve suhe sastojke (osim sjemenki) pa dodati mokre. Vodu ulijevati postepeno dok se ne dobije mekano tijesto. Prekriti cistom krpom i ostaviti da odstoji minimum sat vremena da se udvostruci.
3. Nakon sto se tijesto udvostrucilo dodati sjemenke i jos malo brasna te mijesiti dok se tijesto prestane lijepiti za ruke. Mozete tijesto staviti u kalup i peci u komadu, ali ja sam u ovu svrhu radila mala peciva za sendvice. Povrsinu malo navlaziti vodom pa utisnuti oregano, sjemenke i malo morske soli.
4. Zagrijati pecnicu na 350 F i peci peciva jedno pola sata (probati cackalicom da li je gotovo).
Srdacan rijecni pozdrav!
p.s. slike putovanja pred dvije godine po ljepsem vremenu mozete vidjeti na flikeru--->KLIK
--
ae!
Fotke su prekrasne, recept isto, jedino mi je žao što su ti postovi- putopisi toliko kratki, čitala bi ih danima...
ReplyDeletehehe, zahvaljujem, ali i ovo mi dosta vremena oduzme.. na sto strana sam razapeta =)
Delete