Mafin-peciva sa sezamovim sjemenkama
Sastojci:
100 ml toplog sojinog mlijeka
1 zlicica smedjeg secera
1 vrecica suhog kvasca
250 g integralnog brasna (2 solje)
150 g brasna od krupice (1 1/4 solje)
prstohvat morske soli
200 ml jogurta (obavezno da ga izvadite iz frizider bar sat vremena ranije)
50 g suncokretovih sjemenki (1/3 solje)
Ostalo: zutanjak za premazivanje i sezamove sjemenke za posipanje..
Priprema:100 ml toplog sojinog mlijeka
1 zlicica smedjeg secera
1 vrecica suhog kvasca
250 g integralnog brasna (2 solje)
150 g brasna od krupice (1 1/4 solje)
prstohvat morske soli
200 ml jogurta (obavezno da ga izvadite iz frizider bar sat vremena ranije)
50 g suncokretovih sjemenki (1/3 solje)
Ostalo: zutanjak za premazivanje i sezamove sjemenke za posipanje..
1. Prosijati brasno, dodati kvasac, secer i sol. Dodati toplo mlijeko i jogurt i zamijesiti tijesto. Pokriti ga cistom krpom i ostaviti sat vremena da naraste. Ja sam jogurt zaboravila na vrijeme izvaditi iz frizidera tako da mi se tijesto nije bas udvostrucilo (unatoc sto sam smjesu drzala nad ukljucenom rernom skoro 2h)..
2. Naraslo tijesto premijesiti, dodati sjemenke i po potrebi dodati jos brasna. Stavljati komadice tijesta u pobrasnjene kalupe za mafine. Ostaviti ih u kalupu da narastu jos 10-ak minuta.
3. Premazati ih zutanjkom i posuti sjemenkama.
4. Zagrijati pecnicu na 390 F (200 C) i peci jedno 15-ak minuta pa smanjiti na 350 F (180 C) i peci jos 15-ak minuta.
Dvobojni kolač (sa preljevom od kupina) i mafini
Sastojci:
4 jaja
250 g smedjeg secera (1 1/4 solje)
200 ml maslinovog ulja
200 ml soka od narandze
300 g brasna (2 1/2 solje)
1 zlica praska za pecivo
2 zlice kakao praha
60 g mljevenih orasa ili badema (1/2 solje)
Priprema:
1.Pjenasto umutiti jaja i secer te dodati ulje, sok i brasno sa praskom za pecivo.
2. Dobro promjesati i podijeliti smjesu na tri dijela. U prvi dio dodati kakao u prahu, a u drugi dodati mljevene orase ili bademe.
3. Zagrijati pecnicu na 350 F (180 C) i posuti kuglof kalup brasnom. Praznu smjesu staviti uz rub kalupa, pa tamnu smjesu i u sredinu smjesu sa orasima. S obzirom da ja kuglof kalup nemam, ja sam smjesu stavila u kalup za pitu, ali kako je kalup mali (jer je i pecnica mala) nisu mi stale sve tri smjese. Tako sam ja crnu i zutu smjesu stavila u kalup za pite, a smjesu sa orasima sam stavila u kalupe za mafine.
4. "Pitu" peci jedno 45 minuta, a mafine jedno pola sata (probati cackalicom da li je gotovo).
Dodatak: Kad se "pita" ispekla ja sam je okrenula naopacke jer mi se tako vise svidjala. Skuhala sam kupine u malo vode, procijedila ih kroz cijedilo, dodala zlicu meda i posula po kolacu.
Pita-kolac je stvarno ukusan. Nije previse suh kako sam ocekivala, a sirup od kupina mu daje jos dodatni smek.
--
ae!
Odličan odabir! Mislim da je kolač bio odličan s preljevom od kupina
ReplyDeletepeciva mekana ko duša, a kolac je nestao dok si rekao "kolac s preljevom od kupina" =)
DeleteMa baš si super sve spremila! Sviđa mi se kombinacija brašna u pecivima.Sve u svemu,bilo OK?
ReplyDeletesve u svemu je bilo super ukusno! =)
DeleteLijepe recepte si izabrala i sve odlično pripremila. U peciva bih odmah zagrizla, a niti kuglof i muffine ne bih odbila, baš su fini zalogaj uz kavu ili čaj.
ReplyDeletehvala B!
Delete